Μάθημα Δημοκρατίας υπό το φως του Πολυτεχνείου…

¨Έκθεση του ΣΦΕΑ στη Νεάπολη ¨ Σίμος Δανιηλίδης: «Η επέτειος του Πολυτεχνείου φωτίζει την ιστορική μνήμη και διδάσκει τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας»

 

 

Αυθεντικά ντοκουμέντα που καταγράφουν βήμα-βήμα τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, καθ’ όλη τη διάρκεια της Επταετίας, με αποκορύφωμα την καταγεγραμμένη στην ιστορία, αιματοβαμμένη Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, εκτίθενται από σήμερα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου, έως και την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης.

Η Έκθεση, που παρουσιάζει μεταξύ άλλων ιστορικά στοιχεία μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μαρτυρά ανάγλυφα τα συγκλονιστικά γεγονότα της μαρτυρικής περιόδου που έζησαν οι Αγωνιστές ενάντια στη Χούντα, εντάσσεται στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων  Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), για να τιμήσει την επέτειο των 45 ετών από την εξέγερση.

Αυτή φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη) και αποτελεί συνεργασία του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του ΣΦΕΑ, εκπρόσωποι του οποίου ξεναγούν στο χώρο τους μαθητές και το κοινό, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, με τα πρώτα σχολεία να έχουν ήδη προγραμματίσει την επίσκεψή τους.

 

«Πιο υποψιασμένοι…»

 «Με αγώνες κατακτώνται όλα τα δικαιώματα», τονίζει παρακινώντας στο μήνυμά της τη νέα γενιά η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονηθέντος από τη Χούντα Αγωνιστή, Γιώργου Τσαρουχά, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως ότι «σήμερα που βλέπουμε ότι ο φασισμός σηκώνει κεφάλι πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι, πιο μαχητικοί για να φράξουμε τον δρόμο σε αυτό το κύμα που επελαύνει».

 «Ζωντανούς θρύλους» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τους δύο Αγωνιστές- Μέλη του ΣΦΕΑ, τόσο την κυρία Τσαρουχά, όσο και τον Σπ. Σακέτα, καλωσορίζοντας τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης που επισκέφθηκαν την Έκθεση, η οποία εξελίχθηκε σε μάθημα Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε, «οι Αγωνιστές ενάντια στη Χούντα, αψήφησαν ακόμα και την αξία της ζωής τους κατά τα χρόνια εκείνα που καταλύθηκε η Δημοκρατία διά των όπλων από κάποιους επίορκους αξιωματικούς», σημειώνοντας ότι «το Πολυτεχνείο είναι μια ακόμα ευκαιρία να φωτίσουμε την ιστορική μνήμη και να διδαχθούμε από εκείνες τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά που ώθησαν χιλιάδες φοιτητές σε ολόκληρη τη χώρα να μπουν μπροστάρηδες στον Αγώνα ώστε να πέσει η Χούντα», υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η «Δικτατορία  πρόλαβε και πρόδωσε την Κύπρο».

«Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή, η οποία πυροδότησε τις καταλήψεις των Πολυτεχνείων της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, το φοιτητικό κίνημα πυροδότησε τις αισθήσεις του Ελληνικού λαού», δήλωσε ο Σπ. Σακέτας, Αντιστασιακός, Μέλος του ΣΦΕΑ, κάτοικος Νεάπολης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «15 Αγωνιστές εξόρισε η Δικτατορία από τη Νεάπολη κατά την πρώτη ημέρα της εξέγερσης, ενώ περισσότεροι από 15 Αγωνιστές καταδικάστηκαν από τα στρατοδικεία της εποχής».