Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών -Οικονομική ενίσχυση στο Ωραιόκαστρο

Οικονομική ενίσχυση ύψους 200.000 ευρώ αναμένεται να καταβάλει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στον δήμο Ωραιοκάστρου, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα μέρος του οδικού αγροτικού και υδρευτικού δικτύου της περιοχής, που σχεδόν καταστράφηκε από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών.

 

Την ίδια ώρα τα δημοτικά συνεργεία δίνουν μάχη για την άντληση υδάτων από σπίτια και δρόμους, που έθεσαν σε ομηρία 2.500 κατοίκους τεσσάρων χωριών της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας.

Η περιοχή του Ωραιοκάστρου βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο έλεος των πλημμυρών, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν προ ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η γέφυρα στη Φιλαδέλφεια, που αποτελούσε τη μοναδική πρόσβαση των κατοίκων από και προς Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

 

Από το τμήμα αυτό, το οποίο θα αποκατασταθεί εντός των επόμενων ημερών, γίνεται η διέλευση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ αλλά και δεκάδων σχολικών λεωφορείων. Ωστόσο ο δήμος στοχεύει να φτιάξει τον δρόμο, εφόσον διασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια, δίνοντας οριστική λύση για την ασφαλή διέλευση όλων των οχημάτων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θωμά Δίγκαλη, οι ζημιές στο οδικό και υδρευτικό δίκτυο είναι μεγάλες και, παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, ο δήμος Ωραιοκάστρου κατάφερε να αποκαταστήσει την υδροδότηση στα χωριά Μεσαίο και Φιλαδέλφεια, η οποία είχε διακοπεί για αρκετές μέρες, καθώς λόγω των πλημμυρών έσπασαν οι σωλήνες των γεωτρήσεων.

 

«Η απουσία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων δημιουργεί συνεχώς πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Ωραιοκάστρου, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία», τόνισε ο κ. Δίγκαλης.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει για τις ζημιές από τη θεομηνία και για αυτό τον λόγο ο δήμος στράφηκε στο υπουργείο Υποδομών, από όπου διεκδικεί κονδύλιο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν και από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σε πρώτη φάση θα σταλούν περί τα 200.000 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να καταβληθεί το σύνολο του ποσού που διεκδικεί ο δήμος.

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟΥΣΑ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

 

Η διοίκηση του δήμου πάντως επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, λέγοντας πως ενώ έγιναν γνωστά τα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις, έστειλε μόλις ένα μηχάνημα και έκτοτε δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον.

 

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο δήμος ζήτησε ένα γκρέιντερ, το οποίο έφτασε στην περιοχή, έμεινε τρεις μέρες, αλλά στη συνέχεια χάλασε και ουδείς ενδιαφέρθηκε να στείλει άλλο μηχάνημα. «Η περιοχή δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τη θεομηνία και, παρά τα τεράστια προβλήματα, δεν έλαβε καμία βοήθεια από κρατικό φορέα», σχολίασε δηκτικά ο κ. Δίγκαλης.

Το επόμενο διάστημα ο δήμος στοχεύει να αποκαταστήσει και μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου στην πληγείσα περιοχή, καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση οι εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που διατηρούν κτηνοτροφικές μονάδες.

Επίσης, όπως ανάφερε ο αντιδήμαρχος, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο κατασκευής των δύο διαβάσεων (γεφυρών) στον Γαλλικό ποταμό, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες. Η πρώτη γέφυρα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ θα γίνει πρόσθετη μελέτη βελτίωσης και για τη δεύτερη.

 

Οι δύο γέφυρες θα ενισχυθούν καταλλήλως ώστε να αντέχουν σε πλημμυρικά φαινόμενα, έργα τα οποία πρόκειται να ενταχθούν για χρηματοδότηση σε έναν από τους άξονες δράσης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία