Μαξίμου: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό Πρόγραμμα

ΦΩΤΟ:INTIME NEWS

ΦΩΤΟ:INTIME NEWS

Την εκτίμηση ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό Πρόγραμμα, εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δεύτερο αυτό γεγονός, εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία «έχουν αρνηθεί  να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις».

«Αντί γι αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο (ΜΝΙ), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη θα έχει τον τελευταίο λόγο στο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετες δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα πρέπει να εξαιρούνται οι πρόσθετες προϋποθέσεις» σημείωσε ενδεικτικά.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί την εμπλοκή του Ταμείου, αλλά «δεν μπορεί να το αναγκάσει να δώσει πρόσθετα δάνεια στην Ελλάδα». Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, συνέχισε, είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος.

Καταλήγοντας, ο Ντομπρόβσκις απέφυγε να δώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.