«Μαύρες» προβλέψεις για ανεργία-εισοδηματικές ανισότητες

Επιδείνωση της ανεργίας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, αλλά και αυξανόμενες ανισότητες προβλέπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO) σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

 

Σύμφωνα με την Οργάνωση, μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια και το 2019 πάνω από 219 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται χωρίς δουλειά.

“Περισσότερες από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν αφότου άρχισε η παγκόσμια κρίση το 2008 και οι προβολές μας δείχνουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται ως το τέλος της δεκαετίας. Αυτό σημαίνει πως η κρίση της απασχόλησης απέχει πολύ από το τέλος της”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.

Ειδικότερα, αν και η κατάσταση της απασχόλησης βελτιώθηκε στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, παραμένει δύσκολη σε πολλές προηγμένες οικονομίες, κυρίως στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Οργάνωση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει σημαντική μείωση της ανεργίας στη Γαλλία μέχρι το 2017, οπότε το ποσοστό της πρόκειται να υποχωρήσει ελαφρώς κάτω από το 10% (9,9%) – το επίπεδο του 2015. Στη Γερμανία, η ανεργία μπορεί μάλιστα να αυξηθεί και να φθάσει το 5% (έναντι 4,7% φέτος).

“Οι πολιτικές λιτότητας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνέβαλαν στη θεαματική αύξηση της ανεργίας. Δεν πιστεύω πως ήταν αναπόφευκτες”, ανέφερε ο Ράιντερ.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι οι προοπτικές της απασχόλησης επιδεινώθηκαν επίσης πολύ στον αραβικό κόσμο και σε ορισμένες περιοχές της λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του αερίου. Αντίθετα, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές της απασχόλησης “σε πολυάριθμες προηγμένες οικονομίες” και σε πολλές ασιατικές χώρες, προστίθεται.

Ανεργία νέων

 

Εκτιμάται ακόμη ότι οι νέοι ηλικίας 15 ως 24 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα από την τρέχουσα κρίση με το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα να φθάνει σχεδόν το 13%, θα συνεχίσουν να πλήττονται έντονα τα επόμενα χρόνια, αλλά με άνισο τρόπο.

Ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η ανεργία των νέων αναμένεται να μειωθεί συνολικά μέχρι το 2019 (πρόκειται να σημειώσει πτώση μεγαλύτερη των τριών μονάδων στην Ισπανία ή την Ελλάδα), προβλέπεται να γνωρίσει σημαντική αύξηση στη Μέση Ανατολή (άνοδος μέχρι μια μονάδα στη Σαουδική Αραβία, ακόμη και οκτώ στο Ομάν) και στη νοτιοανατολική Ασία (άνοδος μέχρι δύο μονάδες στην Κίνα ή στη Μαλαισία).

Ανισότητες

 

Εκτός από τις “αυξανόμενες και επίμονες ανισότητες”, η ΔΟΕ επισημαίνει και τις “αβέβαιες προοπτικές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις”. “Εφόσον το χαμηλό επίπεδο των μισθών υποχρεώνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο και οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές, αυτό έχει προφανώς αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη”, υποστήριξε ο Ράιντερ.

“Σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, οι εισοδηματικές ανισότητες πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα που παρατηρούνται στις αναδυόμενες οικονομίες. Αντίθετα αυτές οι τελευταίες έχουν πραγματοποιήσει προόδους μειώνοντας το υψηλό επίπεδο των ανισοτήτων”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΟΕ, οι παγκόσμιοι ηγέτες που θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός είναι πιθανό να συμφωνήσουν πως η ανισότητα είναι ένα πρόβλημα, αλλά μάλλον απίθανο να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι οι εισοδηματικές ανισότητες θα συνεχίσουν να αυξάνουν, καθώς το 10% των πλουσιότερων θα κατέχει το 30% ως 40% των συνολικών εισοδημάτων ενώ το 10% των φτωχότερων θα πρέπει να αρκεσθεί στο 2% ως 7%.

Η ΔΟΕ προειδοποιεί πως “η κοινωνική αστάθεια είναι ιδιαίτερα οξυμένη στις χώρες και τις περιφέρειες όπου η ανεργία των νέων είναι υψηλή ή αυξάνεται με ταχύτητα”. Υπογραμμίζει ακόμη πως ο αριθμός των κοινωνικών ταραχών είναι σήμερα “10% πιο αυξημένος απ’ ό,τι πριν από την κρίση” του 2008.