«Μαύρη Πέμπτη» για 70.000 δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Εφιάλτης για 70.000 περίπου Ελληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Η απότομη άνοδος του ελβετικού νομίσματος κατά 30% αρχικά και στη συνέχεια 15% περίπου προκάλεσε σοκ σε όσους είχαν πάρει κυρίως στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Γιατί η απότομη ανατίμηση προκαλεί ανάλογη αύξηση στο άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ, ενώ και η δόση εξυπηρέτησης του δανείου ακριβαίνει αφού ξάθε μήνα θα πρέπει ο δανειολήπτης να αγοράζει ακριβότερα τα ελβετικά φράγκα.

Το δράμα ξεκίνησε πριν από περίπου 8 χρόνια όταν το ελβετικό φράγκο ήταν αδύναμο σε σχέση με το ευρώ και τα επιτόκια δανειοδότησης χαμηλότερα από εκείνα του ευρώ.

Στη συνέχεια το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε ενώ και τα επιτόκια ανέβηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τόσο οι δόσεις όσο και το άληκτο κεφάλαιο.

Από το πρόβλημα απεγκλωβίστηκαν όσοι στην πρώτη ανατίμηση μετέτρεψαν τα δάνειά τους σε ευρώ από ελβετικό φράγκο, αποδεχόμενοι τη ζημιά που είχαν υποστεί. 

Για παράδειγμα αν κάποιος χθες είχε δάνειο 100.000 ελβετικά φράγκα που σήμαινε περίπου 83.000 ευρώ, τώρα το άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ έχει φτάσει περίπου στις 100.000 ευρώ!

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων. Αν το ελβετικό φράγκο συνεχίσει να ανατιμάται το χρέος θα μεγαλώνει και η δόση θα γίνεται ακριβότερη. 

 

Χαμός

 

Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά από την πτώση που σημείωνε νωρίτερα εμφανίζεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης “Stoxx Europe 600 Index” σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου,αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίθετα, ο δείκτης της ελβετικής αγοράς “Swiss Market Index” καταγράφει απώλειες 7,1%, σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από το 2008.

 

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

 

Πτώση στο χρηματιστήριο της Ελβετίας

 

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ο δείκτης SMI του χρηματιστηρίου της Γενεύης, οποίος παρακολουθεί την πορεία 20 μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, εμφανίζει την Πέμπτη απώλειες 12,04%. Ο SMI διαμορφώνεται έτσι στις 8.093,81 μονάδες.

 

Τα δύο πρόσωπα του νομίσματος

 

Η μεγάλη «κίνηση» προς το ελβετικό φράγκο έγινε το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή (κοντά στο 1,60 με 1,62) και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά. Τότε, σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων γινόταν στο ελβετικό νόμισμα. Τότε όμως ήταν και η ιδανική ευκαιρία να τοποθετηθεί κανείς επενδυτικά στο ελβετικό νόμισμα.

 

Ακόμα όμως και αρκετούς μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου του 2009, η ισοτιμία ευρώ/ φράγκου βρισκόταν στο 1,522, ιδιαίτερα συμφέρουσα για όσους είχαν κάνει τη μετατροπή στο ελβετικό νόμισμα. Έτσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που και τότε επέλεξαν το ελβετικό νόμισμα. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν άρδην και η ισοτιμία στις αρχές του 2012 κατρακύλησε μέχρι και το 1 προς 1, πριν την εφαρμογή της ελάχιστης ισοτιμίας του 1,2.

 

Εν συνεχεία, και μέχρι σήμερα, η ισοτιμία είχε ελάχιστη διακύμανση, μέχρι τα επίπεδα του 1,26 καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε διατηρήσει το ελάχιστο όριο.

 

Πλέον, για όσους είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο το 2008, η «ζημιά» φτάνει ή και ξεπερνά το 30% σε κεφάλαιο και δόσεις.

 

Πηγή: Ημερησία, Newsit.gr, in.gr