Με ανεργία απειλούνται οι πωλητές λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης

Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν πεντακόσιοι πωλητές λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης, που αντιπροσωπεύουν το 38% του συνόλου, επειδή δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανανέωση της αδείας τους.

 

“Με το νέο νόμο, της προηγούμενης κυβέρνησης, πρέπει μέχρι τις 2 Μαρτίου να προσκομίσουμε στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας την ενημερότητα, ειδάλλως θα μας αφαιρεθούν οι άδειες. Αυτό ισχύει μόνο στο δικό μας κλάδο και για κανέναν άλλο κλάδο”, ανέφερε ο κ. Άγγελος Δερετζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών αγορών Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας.

 

Ο ίδιος, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε ότι “εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πεντακόσιοι συνάδελφοι δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, τόσο στην εφορία, όσο και στην ασφαλιστική κάλυψη και σήμερα δεν μπορούν να πάρουν ενημερότητα, δηλαδή θα χάσουν τη δουλειά τους”.

 

Ο συνολικός αριθμός πωλητών λαϊκών αγορών στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στους 1.300 και στην Ελλάδα φθάνουν τους 50.000 επαγγελματίες.

Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, σύμφωνα με τον κ. Δερετζή, με πρωτοβουλία της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, αποφάσισε να μην εφαρμόσει το νόμο και να μην πάρει τις άδειες όσων δεν έχουν ενημερότητα. “Εμείς δεν ζητάμε από τον περιφερειάρχη μας, τον κ. Τζιτζικώστα να παρανομήσει, αλλά θέλουμε η νέα κυβέρνηση να καταργήσει αυτόν το νόμο, που είναι άδικος. Έχουμε στείλει σχετικό υπόμνημα στο νέο υπουργό και περιμένουμε να μας απαντήσει”, τονίζει ο κ. Δερετζής.

Οι πωλητές λαϊκών αγορών ζητούν ακόμη να μπει τάξη στις λαϊκές αγορές και να καταπολεμηθεί το παραεμπόριο. “Γύρω από τα όρια των λαϊκών αγορών υπάρχουν παράνομοι μικροπωλητές, οι οποίοι δεν ελέγχονται. Η πολιτεία πρέπει ή να τους δώσει άδεια ή να τους απομακρύνει από τις αγορές καθώς δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους νόμιμους πωλητές. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να βγάλουν το ψωμί τους, αλλά πρέπει να υπάρχει νομιμότητα”, υπογραμμίζει ο κ. Δερετζής. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να γίνονται συνεχείς έλεγχοι από μόνιμους επόπτες στις λαϊκές αγορές και να χαραχτούν διαγραμμίσεις για κάθε θέση πάγκου.
 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία