Με αποχή διαμαρτύρονται οι δικηγόροι για τους πλειστηριασμούς

Τριήμερη αποχή ξεκινούν από αύριο σε όλη την Ελλάδα οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα υπέρ των τραπεζών και σε βάρος των δανειοληπτών, όπως η επανάληψη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 

 

Με αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, αποχή δηλαδή που μπορεί να είναι και διαρκείας, οι δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα στέκονται δίπλα στους δανειολήπτες και τις ενώσεις, όπως ο Σύλλογός μας που στηρίζουν τον αγώνα των πολιτών απέναντι στις αχόρταγες τράπεζες και τους κρατικούς υπηρέτες τους. 

 

Οι δικηγόροι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατέθεσε υπό μορφή νομοσχεδίου το υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικά για τα θέματα των πλειστηριασμών έγιναν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και δημιουργούν έλλειμμα δικαιοσύνης. 

 

Σύμφωνα με τους δικηγόρους το νομοσχέδιο οδηγεί στην ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων δανειοληπτών, εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών.

 

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, που συνεδρίασε έκτακτα μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου την περασμένη Παρασκευή, «καθίσταται -δυστυχώς- σαφές ότι η εξαγγελία περί διαλόγου με τη νομική κοινότητα (δικαστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές) ήταν άκρως προσχηματική.

 

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι «αγνοήθηκαν πλήρως οι εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις» τις οποίες είχαν γνωστοποιήσει από τον περασμένο Αύγουστο με αποφάσεις της Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. 

 

Πέρα από τις δικές τους αντιρρήσεις λένε ότι «παραγνωρίστηκε η ομόφωνη σχεδόν απόφαση της Διοικητικής Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι –στην πλειονότητά τους- ατυχείς και σε κάθε περίπτωση απρόσφορες προς επίτευξη των σκοπών που τις συνοδεύουν. Δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάλογου περιεχομένου αποφάσεις των διοικητικών Ολομελειών των μεγάλων Δικαστηρίων της χώρας».

 

Οι δικηγόροι επίσης υπογραμμίζουν ότι «επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας. Ενστάσεις επίσης διατυπώνουν και για την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης, τονίζοντας ότι έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης, καθώς επίσης και για τη διατήρηση της καταβολής εξοντωτικών παράβολων που οδηγεί σε οιονεί αρνησιδικία, εν όψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

 

Απρόκλητη επίθεση κατά της κοινωνίας η στάση του κράτους

Στην απόφαση του συντονιστικού υπογραμμίζεται: «Είναι ευνόητο ότι η κατά ως άνω αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστά απρόκλητη επίθεση όχι μόνο κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται. Ουσιαστική στόχευση των ρυθμίσεων δεν είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων των τραπεζών.

Η νομική κοινότητα ομονοεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της πολιτικής δίκης, θα προκαλέσει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης».

 

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας παρουσιάστηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς και εκπρόσωπο των τραπεζιτών, Μιχάλη Σάλλα, και την έγκριση από τη Βουλή των νέων ρυθμίσεων για τον ΕΝΦΙΑ και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που ουσιαστικά επιτρέπουν στο κράτος και στις τράπεζες να σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους δανειολήπτες και τους καταναλωτές. 

Οι δικηγόροι εστιάζουν τη διαφωνία τους σε συγκεκριμένες διατάξεις που εισάγονται με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις οποίες όπως λένε: 

α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας. 

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης. 

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr