Με επιφυλάξεις αλλά και ικανοποίηση αντέδρασαν οι Γερμανοί πολιτικοί

Επιφυλακτική εμφανίζεται η Ένωση Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την χθεσινοβραδινή συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Αντιθέτως, την συμφωνία χαιρετίζουν οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά εκφράζει την ικανοποίησή της διότι «άλλες χώρες της Ευρωζώνης φρέναραν το Βερολίνο».

 

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου Χανς Μίχελμπαχ θεωρεί ότι η συμφωνία δεν μπορεί ακόμη να ψηφιστεί από την Μπούνστεσταγκ.

 

«Χωρίς αξιόπιστες αντιπαροχές από την Αθήνα, η συμφωνία δεν αξίζει τίποτα», δηλώνει και τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει να την ξεφορτωθεί η Ελλάδα με άδειες υποσχέσεις», ενώ δεν θεωρεί εφικτό να μπορέσει να ψηφίσει η Μπούντεσταγκ πριν από το τέλος του μήνα. «Η Βουλή πρέπει να εξετάσει την ουσία των όρων. Πριν από οποιαδήποτε έγκριση χρειάζεται απόλυτη σαφήνεια και αξιοπιστία σε όλες τις λεπτομέρειες και εγγυήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής.

 

«Είναι απίστευτο με πόση άγνοια πιέστηκε στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση. Είναι καλό που άλλες χώρες της Ευρωζώνης φρέναραν την γερμανική κυβέρνηση με την ανυποχώρητη με το ‘όλα ή τίποτα’ στάση της. Τώρα η Αθήνα έχει τουλάχιστον κερδίσει χρόνο και κάποιο περιθώριο ελιγμών. Οι παράλογοι όροι όπως ο στόχος για πλεόνασμα 3% φαίνεται να βγήκαν από το τραπέζι», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

 

Την συμφωνία χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «καλό συμβιβασμό» και πρόσθεσε ότι οι σκληροί των δύο πλευρών αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν. Το αν στους Έλληνες δόθηκε αέρας να αναπνεύσουν, θα φανεί την Δευτέρα, πρόσθεσε.