Με κατασχέσεις απειλούνται 71.000 αγρότες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών απειλούνται 71.000 αγρότες με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΓΑ, δεν έσπευσαν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Μάλιστα, προ ημερών εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία παρτίδα με τα ονόματα 21.000 αγροτών, η μέση οφειλή των οποίων κυμαίνεται στις 10.000 ευρώ.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για οφειλέτες που τέθηκαν εκτός κάποιας από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν» για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τις διαδικασίες για τη δέσμευση των λογαριασμών των αγροτών που δεν ανταποκρίθηκαν στις προτροπές του ΟΓΑ να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ετοιμάζεται, σύμφωνα με το Έθνος, να κινήσει το ΚΕΑΟ και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή κατασχέσεων.

Στους οφειλέτες που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ αρχικά αποστέλλεται η πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών και εφόσον δεν ανταποκριθούν με εξόφληση ή διακανονισμό, αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών» με την οποία ανημερώνονται ότι αν δεν ανταποκριθούν σε 20 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Το «φέσι» προς τον ΟΓΑ φθάνει τα 745 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 350.000 αγρότες. Η διαδικασία ελέγχου και είσπραξης των οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ αναμένεται να επιταχυνθεί και οι επόμενες παρτίδες οφειλετών θα αφορούν και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.