Με κομμένη την ανάσα στην Αμφίπολη – Που οδηγεί η τέταρτη πύλη; – Παγκόσμιος θαυμασμός για τις Καρυάτιδες

Μπροστά σε απίστευτες εκπλήξεις βρίσκονται καθημερινά οι αρχαιολόγοι της ομάδας της Κατ. Περιστέρη οι οποίοι έχουν την τύχη να βγάζουν στο φως τον μοναδικό αυτό μακεδονικό τάφο.

 

Η αποκάλυψη ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος στο μνημείο της Αμφίπολης γεννά προσδοκίες ότι ίσως εκεί βρίσκεται ο «νεκρικός θάλαμος» και οι απαντήσεις για τον «ένοικο» του τάφου.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον τέταρτο θάλαμο υπάρχουν επιχωματώσεις 4,5 μέτρων, ύψος το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχαιολόγων οι οποίοι κάνουν λόγο για μία «βαριά» ανασκαφή.

 

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κατασκευαστές του τάφου δεν έφτιαξαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για το επόμενο τμήμα, αλλά μια μικρή είσοδο χωρίς αγάλματα, όπως στους προηγούμενους θαλάμους.

 

Η τέταρτη κατά σειρά πύλη έχει το σχεδόν το μισό ύψος απ’ όλες τις προηγούμενες, λίγο κάτω από ένα μέτρο, ενώ όλες οι άλλες είναι 1,68μ.


Μαρμάρινο θύρωμα που βρέθηκε μετά την απομάκρυνση των χωμάτων

 

Ακόμη τα χώματα δεν έχουν αφαιρεθεί. Η πύλη αυτή μπορεί να οδηγεί είτε σε τέταρτο θάλαμο, μπορεί όμως να είναι και η αρχή ενός κατηφορικού διαδρόμου.
Ναπρόκειται δηλαδή για μια ακόμη είσοδο αυτή τη φορά προς ένα υπόγειο τμήμα του τάφου. Εκατοστό – εκατοστό οι αρχαιολόγοι ψάχνουν να βρουν τον νεκρικό θάλαμο αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις.

 

Θαυμασμός

 

Την ίδια στιγμή, η ολόσωμη αποκάλυψη των απαράμιλλης ομορφιάς Καρυάτιδων του τύμβου Καστά δεν άφησε άφωνη μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να έχουν για μία ακόμη φορά ένα αφιέρωμα θαυμασμού στις ανακαλύψεις της Αμφίπολης.


Αναπαράσταση του τάφου

 

Με τίτλο «Οι Έλληνες γοητεύονται από τον τάφο της αλεξανδρινής εποχής στην Αμφίπολη», το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η ανακάλυψη ενός τεράστιου τάφου στην βόρεια Ελλάδα που χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει ενθουσιάσει τους Έλληνες, αποσπώντας τους την προσοχή από την δεινή οικονομική κρίση»

 

«Ρωτούν, ποιος είναι θαμμένος εντός του. Στις αρχές Αυγούστου, η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη ανακάλυψε αυτό που λένε το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα», σημειώνει το δίκτυο.

Στο BBC μίλησε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζοντας: «Παρακολουθούμε με δέος και βαθειά συγκίνηση την ανασκαφή της Αμφίπολης. Είναι ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής μαεστρίας. Τα πιο όμορφα μυστικά είναι κρυμμένα ακριβώς κάτω από τα πόδια μας»

 

Το Discovery αρκέστηκε να δώσει απλά τροφή στα μάτια των αναγνωστών του παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες των πανέμορφων Καρυάτιδων, γράφοντας απλώς δύο γραμμές: «Δύο πανέμορφες σμιλεμένες με εξαιρετικές λεπτομέρειες γυναικείες μορφές, που ονομάζονται Καρυάτιδες, αποκαλύφθηκαν στον μυστηριώδη τύμβο της Αμφίπολης από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

 

«Ο τύμβος έχει συνεπάρει τους Έλληνες» γράφει το israelinews.co με τη σειρά του, φιλοξενώντας το ρεπορτάζ του BBC. Το ίδιο ρεπορτάζ «ταξίδεψε» και στην Αυστραλία στην ιστοσελίδα australianews.

 

Τι αποκαλύφθηκε χθες

 

Χθες το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε ότι με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

 

Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

 

Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.

 

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C.

 

Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.