Με νέο σύστημα θα γίνονται οι διορισμοί των εκπαιδευτικών

Στις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ αλλά και σε άλλα κριτήρια, που θα εξασφαλίζουν επιπλέον μόρια σε δασκάλους και καθηγητές, θα στηριχθεί το νέο σύστημα διορισμών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν αλλαγή φιλοσοφίας στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και βελτιώσεις στο καθεστώς των μετατάξεων.

 

Σε νέο σύστημα προσλήψεων στα σχολεία, μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, αλλά και σε καινούργιο καθεστώς αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου (αξιολόγηση) για δασκάλους και καθηγητές προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, ενώ προγραμματίζει και μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων σε θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς.

 

Χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (κ. Μπαλτάς και Κουράκης) κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έδωσε απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που έθεσαν οι εκπαιδευτικοί και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου δεν θα ικανοποιηθούν άμεσα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε τον κάβο του τετραμήνου».

 

Κατά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός, Τάσος Κουράκης, δεσμεύθηκε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προσλήψεων καθώς οι ανάγκες των σχολείων είναι πολύ μεγάλες, ενώ προτεραιότητα, όπως είπε, θα δοθεί στους απολυμένους και τους εκπαιδευτικούς που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, υπήρξε επίσης δέσμευση πως το θέμα των μετατάξεων θα διερευνηθεί σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, καθώς, όπως ειπώθηκε, σε πολλές περιπτώσεις παραβιάστηκαν οι κανόνες του δικαίου. Γι’αυτό τον λόγο θα δημιουργηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ομοσπονδιών, που με χρονικό ορίζοντα δυο εβδομάδων θα διατυπώσει πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 

Ο κ. Κουράκης τόνισε ακόμη πως το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα καταργηθεί με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που θα έρθει σύντομα στη Βουλή. Τυχόν σχετικές εγκύκλιοι που απαιτούνται νωρίτερα θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες στα σχολεία.

 

Ως προς το ζήτημα της καθυστέρησης της πληρωμής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, διευκρινίστηκε ότι οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνικούς λόγους και ότι θα επιλυθεί άμεσα.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως αναστέλλονται οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων και θα επανεξεταστούν όποιες συγχωνεύσεις και καταργήσεις έγιναν με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών, χωρίς παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

 

Παράλληλα, προωθείται νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και μέχρι τότε θα παγώσουν οι πειθαρχικές διώξεις.

 

Η συνάντηση έληξε με τη δέσμευση του κ. Κουράκη πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα συναντήσεις.

Σε ό,τι αφορά σε όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στο να βάλει τέλος στις συνταξιοδοτήσεις μέσα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι οποίες αναγκάζουν το υπουργείο σε μετακινήσεις εκπαιδευτικών ή σε προσλήψεις αναπληρωτών.

 

Πηγή: Έθνος