Με τριήμερη συμφωνία ο αριθμός φοιτητών και οι μετεγγραφές

Υστερα από τριμερή συμφωνία μεταξύ ανώτατων ιδρυμάτων, ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας) και υπουργείου Παιδείας, θα καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων αλλά και ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών ανά τμήμα, σύμφωνα με την τελική εισήγηση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

 

Βάσει της πρότασης, το κάθε τμήμα θα ξέρει πόσους φοιτητές θα εκπαιδεύσει την επόμενη χρονιά (εισακτέοι και μετεγγραφές) και για κανέναν λόγο ο αριθμός αυτός δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα έχει αποφασιστεί.

 

Σύμφωνα με την τελική πρόταση που υιοθετήθηκε, από τον αριθμό των εισαγομένων που θα προταθεί και από τις τρεις πλευρές, το 85% θα εισάγεται απευθείας από τις πανελλαδικές, και το υπόλοιπο 15% θα αφορά κυρίως μετεγγραφές και κάποιες άλλες ειδικές κατηγορίες εισακτέων. Το 15% θα είναι το ανώτατο ποσοστό και θα μπορεί να διαφέρει από τμήμα σε τμήμα και από ΑΕΙ σε ΑΕΙ.

 

Τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τις μετεγγραφές, αλλά και τον καθορισμό των εισακτέων ανά τμήμα, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ της ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη και από τις τρεις πλευρές (ανώτατα ιδρύματα, ΑΔΙΠ, υπουργείο Παιδείας).

 

Μπορεί πάντως πρυτάνεις, υπουργείο Παιδείας και ΑΔΙΠ να συμφώνησαν να συνεργαστούν, ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν ο αριθμός θα καθοριστεί μετά την τριμερή συμφωνία για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ή θα λάβει μόνη της την απόφαση η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

 

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Σωκράτης Κάτσικας, «στόχος είναι να καθοριστεί ο αριθμός των εισαγομένων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Το αν θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, είναι θέμα της νέας κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας».

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΥΠ δεν παρέστη στη χθεσινή συνεδρίαση και μέσω email προς τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών τόνισε πως «αποφάσεις που ενδεχομένως ληφθούν σήμερα δεν δεσμεύουν την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς». Μάλιστα κάλεσε τα μέλη των επιτροπών να σεβασθούν τη δημοκρατική επιλογή του λαού και να μεταθέσουν τον όποιο διάλογο μετά τις εκλογές.

 

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την τελική πρόταση των αρμόδιων επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα βαρύνουσα γνώμη και αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό των εισακτέων». Ο ίδιος πρότεινε η επιτροπή που έχει συσταθεί ή μία πιο ευέλικτη, αλλά με τη συμμετοχή πλέον και της ΑΔΙΠ, να επεξεργαστεί όλες τις λεπτομέρειες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια ώστε να μην αποφασίσουμε αυθαίρετα για τον αριθμό των εισακτέων.

 

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την ελπίδα να εφαρμοστεί η απόφαση για τον καθορισμό των εισαγομένων, όποιος και αν είναι στη θέση του υπουργείου.

 

Κατά τα λοιπά, ερωτηθείς για τα πανεπιστήμια που δεν έχουν προχωρήσει στη διαγραφή των φοιτητών, τόνισε πως ουσιαστικά έχουν διαγραφεί όλοι και η έλλειψη για κάποιες περιπτώσεις διαπιστωτικών πράξεων δεν αλλοιώνει αυτή την εξέλιξη. Υπενθύμισε πως ο ίδιος έδωσε δύο εξεταστικές περιόδους πλήρεις, με τη δεύτερη να είναι η επικείμενη εξεταστική του Φεβρουαρίου. Κατέληξε λέγοντας «ότι ο επόμενος νομοθέτης θα κληθεί να κρίνει εάν πρέπει να δώσει και μία επιπλέον περίοδο».

 

Πηγή: Έθνος