Μεγάλη κομπίνα με φάρμακα εντόπισε το ΣΔΟΕ

Στο πλαίσιο έρευνας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για υπόθεση λαθραίων φαρμάκων «υψηλού κόστους», που διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι σε δύο εταιρείες διαμεσολάβησης, μεταφοράς και αποθήκευσης εμπορευμάτων στην Αττική, ενώ προέκυψε η εμπλοκή φαρμακευτικής εταιρείας, ελληνικών συμφερόντων, με έδρα στα Σκόπια.

 

Ειδικότερα, στις 4 Ιουλίου, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μαζί με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), διενήργησαν έρευνες για παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, και συγκεκριμένα:

 

Σε εταιρεία στη Βάρη Αττικής με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης στη μεταφορά αγαθών και σε εταιρεία στον Ασπρόπυργο με κύρια δραστηριότητα τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και δευτερεύουσα άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης.

 

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος παραστατικών, από τα οποία προέκυψε ότι, τα υπό έλεγχο φαρμακευτικά προϊόντα εισάγονταν παράνομα στην Ελλάδα, από φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και στη συνέχεια μεμονωμένα και σε μικρές ποσότητες αποστέλλονταν, μέσω των εν λόγω εταιρειών, προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία.

 

Η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία παράγει φαρμακευτικά σκευάσματα (για θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου κ.α.), η αξία των οποίων τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι ιδιαίτερα υψηλή και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ.

 

Από την έρευνα στην έδρα της δεύτερης εταιρείας, προέκυψε επίσης ότι εκτός από υπηρεσίες προσωρινής εναπόθεσης των διακινούμενων φαρμάκων, παρέχονταν και υπηρεσίες αποθήκευσης φαρμάκων, χωρίς να υφίσταται η απαιτούμενη άδεια από τον Ε.Ο.Φ., γεγονός που αποτελεί διοικητική παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 Ευρώ.

 

Επιπλέον, από την παράνομη διακίνηση φαρμάκων, εκτός από τις ποινικές,  προέκυψαν και φορολογικές παραβάσεις σχετικά με τη χονδρική πώληση φαρμάκων, που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

 

Ο υπολογισμός της αξίας των διακινούμενων φαρμάκων και των διαφυγόντων φόρων, για τουλάχιστον δύο χρόνια, που διενεργούνταν η παράνομη διακίνηση  ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

 

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το προανακριτικό υλικό μαζί με την έκθεση του Ε.Ο.Φ, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παράλληλα ο Ε.Ο.Φ. θα επιβάλει ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.