Μείωση αιτήσεων 22% στα πειραματικά γυμνάσια

Μείωση των αιτήσεων στα πειραματικά γυμνάσια η οποία -κατά πληροφορίες- φτάνει μεσοσταθμικά κοντά στο 22% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και εντυπωσιακή αύξηση (περίπου στο 23%) σε αρκετά δημοτικά δείχνουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δύο ημέρες μετά και τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος κατατέθηκαν συνολικά 9.863 αιτήσεις από 13.014 πέρυσι για όλα τα πειραματικά σχολεία. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι την περσινή χρονιά είχαν κατατεθεί αιτήσεις και για τα λύκεια, ενώ φέτος στα λύκεια έγιναν αιτήσεις μόνο για όσες θέσεις έμειναν κενές, καθώς -σύμφωνα με το νέο καθεστώς- οι μαθητές συνεχίζουν από το γυμνάσιο στο λύκειο χωρίς κλήρωση.

 

Τη φετινή χρονιά καταγράφεται το εξής παράδοξο. Υπάρχει μείωση των αιτήσεων για τα πειραματικά γυμνάσια και αύξηση για τα αντίστοιχα δημοτικά σχολεία. Την ίδια στιγμή, μείωση φαίνεται πως σημειώνεται και στα πρότυπα σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να επιλέγουν τους μαθητές τους μέσω εξετάσεων.

 

«Πηγές» από το υπουργείο Παιδείας τόνιζαν πως δεν έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τον αριθμό των αιτήσεων, καθώς δεν έχουν προσμετρηθεί όλες, ωστόσο φαίνεται πως καταγράφεται μείωση, η οποία όμως έλεγαν πως δεν είναι μεγάλη.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους. Φέτος, υποβλήθηκαν 467 αιτήσεις, ενώ πέρυσι ήταν 634 (μείωση 26,6%). Ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Αντωνίου, υποστήριξε στο «Εθνος» ότι «το νέο καθεστώς για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας στο μέσο της σχολικής χρονιάς, κατέστρεψε το καλό κλίμα και δημιουργήθηκε έλλειμμα εμπιστοσύνης από την πλευρά των γονέων απέναντι στον θεσμό των συγκεκριμένων σχολείων». Ο κ. Αντωνίου υποστήριξε ότι με την κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στο γυμνάσιο, τα πειραματικά παύουν να είναι σχολεία αριστείας.

 

Οσον αφορά την κλήρωση για τους μαθητές που θα φοιτήσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των πειραματικών, θα διεξαχθεί σε κάθε σχολική μονάδα στις 16 Ιουνίου. Αρχικά θα διεξαχθεί η γενική κλήρωση, στην οποία θα επιλεγεί το 80% των προκηρυσσόμενων θέσεων, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις οδηγίες από τη νέα Διοικούσα Επιτροπή των Πειραματικών, θα διεξαχθεί ειδική κλήρωση με την οποία θα επιλεγεί το 20% των θέσεων για μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι είναι: δίδυμοι ή τρίδυμοι, υιοθετημένοι, αδέλφια μαθητών που ήδη φοιτητούν στο συνδεδεμένο πειραματικό δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο κ.λπ.

 

Οσον αφορά τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του κάθε σχολείου θα εγγράφονται στην επόμενη βαθμίδα. Κλήρωση θα διενεργείται μόνο για τη συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων.

 

Οσον αφορά στην Α΄ τάξη των πρότυπων γυμνασίων, η εισαγωγή όλων των μαθητών θα γίνει με γραπτή δοκιμασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα πρότυπα σχολεία στις 22 Ιουνίου. Οι μαθητές θα αξιολογηθούν σε γνώσεις και δεξιότητες στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά σε μία δίωρη δοκιμασία.

 

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε χθες ότι «η κατακόρυφη μείωση των αιτήσεων δείχνει ανάγλυφα το γύρισμα της πλάτης της κοινωνίας στην αλλαγή της φιλοσοφίας των σχολείων αυτών και στην αποδόμησή τους από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τον πρόσφατο νόμο 4327/2015».

 

Πηγή: Έθνος