Μειώθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα

Μειώσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα αναμένεται να επιφέρουν οι νέες ασφαλιστικές τιμές με βάση τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος των φαρμάκων και οι οποίες ισχύουν από χθες.

 

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διόρθωση των ασφαλιστικών τιμών που είχαν εκδοθεί πριν από περίπου δύο μήνες, και οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλούνταν να πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων τους ακόμα κι όταν επέλεγαν γενόσημα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε δύο αλλαγές στον υπολογισμό της ασφαλιστικής τιμής. Η πρώτη αφορά αύξηση από 4% σε 20% του ποσοστού των γενοσήμων, η τιμή των οποίων διαμορφώνει την ασφαλιστική τιμή. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον υπολογισμό και της περιεκτικότητας των σκευασμάτων για τη διαμόρφωση της ασφαλιστικής τιμής. Χθες, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα με την προηγούμενη λίστα ασφαλιστικών τιμών και πρόσθεσε «ο στόχος μας είναι σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες να μπορεί να βρει ο ασφαλισμένος φάρμακο για το οποίο δεν θα πληρώνει επιβάρυνση πλην της θεσμοθετημένης συμμετοχής» (0%, 10% ή 25% ανάλογα με την πάθηση).

Ο υπουργός απάντησε και στις κατηγορίες για μετακύλιση του κόστους των φαρμάκων στους ασφαλισμένους ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας «η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα είναι θεσμοθετημένη από το 2012 και δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με το φάρμακο». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πολυφαρμακία στην Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα συλλογής ληγμένων φαρμάκων που υλοποιεί το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας) και το οποίο έχει συλλέξει μέσα σε δύο χρόνια 200 τόνους σκευασμάτων, καθώς και τα πολλά φάρμακα που διαθέτουν οι πολίτες σε εθελοντικά προγράμματα για απόρους. «Αυτά είναι φάρμακα που έχει πληρώσει το ασφαλιστικό μας σύστημα και από τα οποία έχουν κερδίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ τελικά δεν τα χρειαζόμασταν», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, και από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα μπορούν προσεχώς να προμηθεύονται οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις (καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.), τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία σήμερα χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ. Ως «ασφαλιστικές δικλίδες», προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η φαρμακευτική δαπάνη από αυτήν την παρέμβαση, το υπουργείο Υγείας ορίζει ανώτατο όριο εκτέλεσης συνταγών των συγκεκριμένων φαρμάκων τα 20.000 ευρώ τον μήνα ανά φαρμακείο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να διακόπτει τη χορήγηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε φάρμακο ή φάρμακα που παρατηρείται «ξαφνική υπερκατανάλωση». Στη σχετική υπουργική απόφαση που αναμενόταν χθες να υπογραφεί, προβλέπεται κλιμακωτό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων για τα φάρμακα αυτά, το οποίο μειώνεται όσο αυξάνει η χονδρική τιμή του σκευάσματος: από 32,40% μεικτό κέρδος φαρμακείου σε σκευάσματα με τιμή μονάδας έως 100 ευρώ, σε 1,5% σε φάρμακα με τιμή μονάδας άνω των 3.500 ευρώ.

Οι αλλαγές αυτές φέρνουν το «μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους» των φαρμακείων πιο κοντά στον μνημονιακό στόχο του 15%. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, αυτή τη στιγμή το (καθαρό) ποσοστό κέρδους των φαρμακείων είναι 19% και με τη συγκεκριμένη παρέμβαση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,5%.

 

 

Πηγή: Καθημερινή