Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Γερμανία πρέπει να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της, αποκρούωντας παράλληλα τις πιέσεις που δέχεται να αλλάξει πολιτική με φόντο την προσφυγική κρίση.

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), εν όψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων σε ομόσπονδα κρατίδια την 13η Μαρτίου, οι οποίες όπως λένε ορισμένοι αναλυτές, θα αποτελέσουν ένα άτυπο δημοψήφισμα για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως δεν αρκεί πλέον η Γερμανία απλά να εξάγει προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο.

«Μάλλον πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων», δήλωσε η Μέρκελ στην εκδήλωση στην πόλη Βίτλιχ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, το ένα από τα τρία όπου θα διεξαχθούν εκλογές. «Αυτό σημαίνει περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια, περισσότερα κοινά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό σημαίνει δίκαιο εμπόδιο και πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως νιώθει κανείς σε μια κοινωνία κλεισμένη στον εαυτό της», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η παραίνεση της Μέρκελ να εμπλακεί η Γερμανία περισσότερο στις διεθνείς υποθέσεις πιθανόν αντανακλά τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση του Βερολίνου, που πλέον δεν μοιάζει να βαρύνεται από τη σκιά του ναζιστικού παρελθόντος, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αίσθημα που καταγράφεται στο εσωτερικό της χώρας, όπου εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να υιοθετήσει μια πολιτική προσανατολισμένη περισσότερο στο εθνικό συμφέρον.

Η Μέρκελ συνεχίζει τις προσπάθειές της να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Αλλά πολλοί ψηφοφόροι μοιάζουν πλέον να μην πιστεύουν ότι μπορεί να τα καταφέρει ή ότι ένα τέτοιο σχέδιο να έχει αποτέλεσμα και καλούν η Γερμανία να κλείσει τα σύνορα.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος της CDU στη Βαυαρία, το κρατίδιο που αποτελεί το σημείο εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ανάμεσα σε εκείνους που ασκούν την ισχυρότερη πίεση στην καγκελάριο. Ζεεχόφερ και Μέρκελ συναντήθηκαν χθες με κορυφαία στελέχη της συντηρητικής παράταξης, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν. «Εάν τα διεθνή μέτρα δεν εφαρμοστούν έγκαιρα ή εάν δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη λήψη εθνικών μέτρων», προεξόφλησε ο Ζεεχόφερ σε μια συγκέντρωση στο Χάλε, στην ανατολική Γερμανία.

Η συντηρητική παράταξη αντιμετωπίζει με νευρικότητα την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η σκληρή στάση του οποίου στο ζήτημα της κρίσης των προσφύγων μπορεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να του εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη και στα τρία κρατίδια.

Εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για την CDU της Μέρκελ στα τρία κρατίδια (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο στη δυτική Γερμανία, Σαξονία-Άνχαλτ στην ανατολική), η πίεση στην καγκελάριο να αλλάξει ρότα θα κορυφωθεί, ενάμιση χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, όταν αναμένεται ότι η ίδια θα διεκδικήσει την τέταρτή της θητεία.