Μέρκελ και Ολάντ: Περιμένουμε την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας

Μετά την επταμερή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, οι ξένοι ηγέτες υποδέχθηκαν θετικά την έκβαση της συζήτησης και τόνισαν τη σημασία να παρουσιαστούν γρήγορα από την Αθήνα οι μεταρρυθμίσεις ώστε να αξιολογοηθούν για να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευσης. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» λέει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, «η εκταμίευση εξαρτάται από τη θετική αξιολόγηση των προτάσεων» τονίζει από την πλευρά της και η γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ.

Μιλώντας μετά την επταμερή στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να αξιολογήσει τις προτάσεις της Αθήνας. Λέγοντας πως η εκταμίευση της δόσης εξαρτάται από την αξιολόγηση, δεν έδωσε ημερομηνία για το πότε θα εγκρινόταν αποδέσμευση κεφαλαίων.

«Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση» είπε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε. 

Η Αθήνα, ανέφερε, θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την ίδια, ο έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

 

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.

 

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν… ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας» είπε ο Ολάντ μετά την επταμερή.

 

«Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε.