Μέρκελ: «Θα τα καταφέρουμε γιατί η Γερμανία είναι ισχυρή»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Άγκελα Μέρκελ εστιάζει στην προσφυγική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Παρά τις δυσκολίες, η γερμανίδα καγκελάριος παραμένει αισιόδοξη.

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας έστειλε στους πολίτες η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, που δημοσιεύθηκε αποσπασματικά και πρόκειται να μεταδοθεί εν εκτάσει στα αποψινά δελτία ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης.

Η κ. Μέρκελ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη συνοχή της γερμανικής κοινωνίας και στο προσφυγικό ζήτημα. Παραδέχεται τις εξαιρετικές δυσκολίες που συνεπάγεται η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι η επιτυχής ενσωμάτωση των προσφύγων σε μια χώρα αποβαίνει πάντα επωφελής. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «είμαι πεπεισμένη: αν το διαχειριστούμε σωστά, τότε και το σημερινό δύσκολο έργο της έλευσης και ενσωμάτωσης τόσο πολλών ανθρώπων συνιστά μια ευκαιρία για το αύριο».

Η Άγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους έσπευσαν -ακόμη και εθελοντικά- να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που δημιούργησε η μαζική είσοδος προσφύγων στη χώρα τη χρονιά που φεύγει. Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε μεν την κατανόησή της για τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που διατυπώνεται από μερίδα πολιτών, ωστόσο έστειλε και σαφές μήνυμα ενάντια στο κλίμα απομόνωσης που καλλιεργούν ορισμένα κινήματα, όπως το ξενοφοβικό Pegida.

Αισιοδοξία παρά τις μεγάλες προκλήσεις

H Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι να μην επιτρέψουμε τον διχασμό μας. Ούτε μεταξύ γενεών, ούτε μεταξύ κοινωνικών τάξεων, ούτε σε παλαιούς και νέους πολίτες. Ζητούμενο είναι να μην ακολουθήσουμε εκείνους που με ψυχρότητα ή και μίσος στις καρδιές τους διεκδικούν αποκλειστικά για τους ίδιους το δικαίωμα να είναι Γερμανοί και θέλουν να αποκλείσουν άλλους».

Η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα καταπολεμηθούν τα αίτια που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, ώστε αυτές να ελαττωθούν αισθητά, κάνοντας επίσης λόγο για διεθνή συνεργασία για την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Παραδεχόμενη ότι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επιφυλάσσει κι άλλες δυσκολίες, έκλεισε το μήνυμά της με μια νότα αισιοδοξίας: «Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες, ισχύει: ζούμε σε μια περίοδο με ιδιαίτερες προκλήσεις. Όμως ισχύει επίσης ότι θα τα καταφέρουμε γιατί η Γερμανία είναι ισχυρή».

Πηγή: Deutsche Welle