Μετά τις προγραμματικές αρχίζουν τα δύσκολα

ΦΩΤΟ: REUTERS

Στα βαθιά νερά των μνημονιακών υποχρεώσεων ρίχνεται από σήμερα η κυβέρνηση μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες στη Βουλή από τους 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή τόνισε ότι προτεραιότητα για το Μαξίμου είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι από εβδομάδα -πιθανότατα τη Δευτέρα- τα 49 προαπαιτούμενα θα έρθουν στη Βουλή υπό τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου.

Από σήμερα πιάνει δουλειά και η τρόικα στην Αθήνα για τον έλεγχο της υλοποίησης των οροσήμων (milestones) και την προετοιμασία της αξιολόγησης που αναμένεται να αρχίσει περί τα τέλη Οκτωβρίου. Τα τεχνικά κλιμάκια θα ασχοληθούν με κρίσιμους τομείς όπως το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ο,τι αφορα τις προγραμματικες δηλωςεις, ο Γ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε τη μείωση των συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της μείωσης και για ποσά κάτω των 1.000 ευρώ.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι ο νόμος για τα κανάλια θα έρθει στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός, ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι τα «hot spots», τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, θα είναι έτοιμα εντός διμήνου, ο Νίκος Τόσκας προανήγγειλε αναδιάρθρωση των τριών σωμάτων (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΥΠ) για την εξοικονόμηση προσωπικού και ο Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου που θα συντομεύει τις διαδικασίες μελέτης, ανάθεσης και κατασκευής των έργων που παραμένουν όπως είπε «βαλτωμένα».

Ο Θ. Δρίτσας, παρά τη δική του αντίθετη άποψη, παραδέχθηκε ότι είναι μνημονική υποχρέωση η πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης προανήγγειλε «εκ βάθρων αλλαγές στη δημόσια διοίκηση», ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «λειτουργική σταθεροποίηση του συστήματος Υγείας, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς με 47 στόχους και 143 δράσεις και ο Γιάννης Τσιρώνης μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ.

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίστηκε αισιόδοξο για τη συνέχεια. Ο Γιάννης Δραγσάκης είπε ότι η οικονομία θα ανακάμψει εντός του 2016 ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι η ανάσχεση της ύφεσης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα γι’ αυτήν την κυβέρνηση.

Πηγή: Ναυτεμπορική