Μετακινήθηκε κατά 36 εκατοστά η Λευκάδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Κατά 36 εκατοστά προς τον νότο μετατοπίστηκε η Λευκάδα, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Πόντι Λευκάδας.

«Πρόκειται για μία μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε και εμάς», ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

Ο σεισμολόγος – ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι λογικό και υπενθύμισε ότι ανάλογη μετακίνηση είχαμε και στην Κεφαλονιά απο τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2014.
Σύμφωνα με την έρευνα των σεισμολόγων, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, έφτανε τα 9 εκατοστά.

Η μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα συνεχίζεται και δύο ακόμα δονήσεις, μεγέθους 4,8 και 4 βαθμών, ταρακούνησαν το νησί από τις 5 τα ξημερώματα. Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 20 μετασεισμοί. Ο σεισμός των 4,8 βαθμών σημειώθηκε στις 7.12 το πρωί και είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 7 χιλιόμετρα δυτικά του Φισκάρδου.

Χθες η Λευκάδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Είκοσι εννέα σπίτια και 13 δημόσια κτήρια έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ακατοίκητα στο νησί μετά τις αυτοψίες των μηχανικών, ενώ δεκάδες σπίτια και κτήρια έχουν υποστεί ζημιές.

Πηγή: ΑΜΠΕ