Μεταναστευτικό και μεταρρυθμίσεις στη συνάντηση Ξυδάκη – Ροθ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μίκαελ Ροθ, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Επί τάπητος τέθηκε και η πορεία των διμερών σχέσεων.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του ζητήματος και συνεπώς την ανάγκη να αναζητηθεί μια ευρωπαϊκή λύση.

Ο Ροθ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη α συνεισφορά της Ελλάδας, καθώς και την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Γερμανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται εξίσου εποικοδομητικά  με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τη επίλυση το σοβαρού αυτού ζητήματος που δοκιμάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, αναγνώρισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παράσχει κάθε βοήθεια που θα της ζητηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν με τον πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των απλών ανθρώπων.

Ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές άνευ προηγουμένου. Κοινή επιδίωξη, σύνεχισε, θα πρέπει να είναι μια συνολική και διαρκής λύση, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αρχών του ανθρωπισμού, και φυσικά, στη λογική του επιμερισμού των βαρών και της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων.