«Μετωπική» για τα φάρμακα

«Πολεμικό» κλίμα αντιμετωπίζει ο υπουργός Υγείας από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι κατεβάζουν σήμερα ρολά σε όλη τη χώρα.

 

Η δυνατότητα διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον κλάδο, ο οποίος εμφανίζει πρωτόγνωρη κινητικότητα και θεαματικές αλλαγές στάσης:

 

Ο χαμηλών τόνων Κυριάκος Θεοδοσιάδης, προσκείμενος στη ΝΔ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ζήτησε χθες από τον υπουργό Υγείας να παραιτηθεί. Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, προσκείμενος στην κυβέρνηση και πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έκανε χθες «άνοιγμα» στη ΝΔ, διαπιστώνοντας κοινή συνισταμένη!

 

Οι σφοδρές αντιδράσεις υποχρέωσαν τον υπουργό Υγείας να επιχειρήσει επαναπροσέγγιση με τους φαρμακοποιούς. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι η πώληση ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ είναι απαίτηση των θεσμών. Προανήγγειλε μείωση του αριθμού των ΜΗΣΥΦΑ, ώστε ελάχιστα από αυτά να μπορούν να πωλούνται από καταστήματα λιανικής.

 

Κατά τη συνάντησή του με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης, ο υπουργός αντιμετώπισε ένα εχθρικό κοινό. Οι φαρμακοποιοί χαρακτήρισαν «αιτία πολέμου» και «εγκληματική πράξη» τη διάθεση ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ. Αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ κάλεσαν τον υπουργό Υγείας να παραιτηθεί αντί να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών, καθώς όπως λέει διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

 

Υπόσχεση

Ο κ. Κουρουμπλής προσήλθε με συναινετική διάθεση. Υποσχέθηκε στους φαρμακοποιούς πως θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες που στην ουσία θα κρατήσουν τα ΜΗΣΥΦΑ μόνο στα φαρμακεία, καθώς θα θέτουν απαγορευτικό το κόστος για τα σούπερ μάρκετ.

 

Τους ζήτησε να παραμείνουν σε ενιαίο μέτωπο με την κυβέρνηση και να μην είναι απέναντι, ώστε να καταφέρουν περισσότερα. Οπως είπε, πολλά από τα ΜΗΣΥΦΑ δεν θα μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ήδη έχει μπει από την ελληνική κυβέρνηση ο όρος να υπάρχει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αυτά που θα μπουν.

 

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί αρνήθηκαν να μπουν σε όποια συζήτηση. Χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως «δωράκι», ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, σε ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά στον υπουργό: «Και πορείες και απεργίες και καταλήψεις και διακοπές με ΕΟΠΠΥ και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Δεν θα αφήσουμε το ένα τρίτο του τζίρου μας να πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ. Δεν θα αφήσουμε τη δημόσια υγεία να πάει στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

 

Ο κ. Θεοδοσιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολουθεί μνημονιακή πολιτική και πως «πολύ νωρίς άρχισε να πηγαίνει στραβά».

 

Στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) είχε χθες συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και τον τέως υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Λουράντος δήλωσε ότι ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα προβλήματα του κλάδου και βρέθηκε κοινή συνισταμένη, τόσο στο θέμα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, όσο και στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ.

 

Για το τελευταίο θέμα, χαρακτήρισε «πολύ περίεργη» τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι με δική της πρωτοβουλία κατέθεσε την πρόταση, αφήνοντας ελεύθερη την τιμή.

 

Πηγή: Έθνος