ΜΗ17 – Τελικό πόρισμα: Το μαλαισιανό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο ρωσικής κατασκευής

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Το αεροσκάφος της Malaysian Airlines το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 συνετρίβη σαν αποτέλεσμα πλήγματος το οποίο δέχθηκε από πύραυλο τύπου Buk, ρωσικής κατασκευής, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα το οποίο εξέδωσε το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πύραυλος έπληξε το εμπρόσθιο αριστερό μέρος του αεροπλάνου, οδηγώντας στη διάλυση της υπόλοιπης ατράκτου, αναφέρεται στην έκθεση σχετικά με το τραγικό δυστύχημα του Ιουλίου του 2014, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 298 επιβαίνοντες.

Δύση και Ουκρανία κατηγορούν τους φιλορώσους αποσχιστές των ανατολικών ουκρανικών επαρχιών ότι έπληξαν το Boeing 777.

Η Ρωσία, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από έδαφος ελεγχόμενο από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η αναφορά δεν επιμερίζει ευθύνες, ωστόσο σημειώνει ότι ο εναέριος χώρος της συγκεκριμένης περιοχής θα έπρεπε να είναι κλειστός σε πτήσεις.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να πιστοποιήσουν σε ποιο χρονικό σημείο του όλου συμβάντος έχασαν τη ζωή τους οι περισσότεροι εκ των επιβατών, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί μερικοί εξ αυτών να είχαν τις αισθήσεις τους για αρκετά δευτερόλεπτα μετά το πλήγμα του πυραύλου.

Το αεροπλάνο – το οποίο πετούσε από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ – συνετρίβη ολοκληρωτικά στο έδαφος της ελεγχόμενης από τους αποσχιστές αντάρτες ανατολικής Ουκρανίας, στις 17 Ιουλίου του 2014, σε μια περίοδο κλιμάκωσης των μαχών ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους φιλορώσους αποσχιστές.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται 196 Ολλανδοί πολίτες, καθώς και 10 Βρετανοί.

Όλα τα στοιχεία οδηγούν σε πυραυλική κεφαλή 9N314M, η οποία εφαρμόζεται σε πύραυλο τύπου 9M38M1 του συστήματος BUK, σύμφωνα με την αναφορά των Ολλανδών.

Το Συμβούλιο ασκεί εμμέσως κριτική στις ουκρανικές αρχές για το γεγονός ότι υπήρχε χρόνος να απαγορευθεί η χρήση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο οι αρχές της χώρας δεν έλαβαν μέτρα και 160 πολιτικές και εμπορικές πτήσεις διεξήχθησαν διά μέσου της περιοχής την 17η Ιουλίου.

Παράλληλη ποινική έρευνα των ολλανδικών αρχών θα ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ρώσοι αξιωματούχοι από την Almaz-Antey – την κρατική ρωσική εταιρεία η οποία κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα BUK –  απέρριψαν νωρίτερα, για μία ακόμη φορά, τα σχετικά στοιχεία.

Η εκδοχή την οποία υποστηρίζει η Ρωσία είναι ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το επιχείρημά της είναι ότι πρόκειται για πύραυλο από παλαιότερη παρτίδα πυραύλων, η οποία δεν υπάρχει πλέον στο ρωσικό οπλοστάσιο.

Τον Ιούλιο, η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε πρόταση για σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία του MH17.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τη σύσταση ενός τέτοιου δικαστηρίου «πρόωρη» και «αντιπαραγωγική».