Μικρές οι προσδοκίες των τραπεζών από τη λεηλασία των δανειοληπτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μόλις 13 δις ευρώ υπολογίζουν ότι θα καλύψουν οι τράπεζες ως το 2019 από τη ληστρική επιδρομή στους δανειολήπτες με όπλα τους την πώληση δανείων στα distress funds και τους πλειστηριασμούς. Κι αυτό με «επιθετικές» όπως τις λένε, κινήσεις όπως πώληση δανείων σε τρίτους, αλλά και ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων που διακρατούν. Το είπε άλλωστε και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γ.Στουρνάρας, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομίας και τη συνεπακόλουθη επιστροφή σε κερδοφορία σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων και, επιτυχή ρύθμιση/αναδιάρθρωση οφειλών που θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα. Από την άλλη πλευρά, σε ποσοστό της τάξης του 5% προβλέπεται πώληση δανείων, ενώ η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων αναμένεται να φτάσει έως και το 7%.

Σχέδια επί χάρτου, αλλά από ουσία και αποτελέσματα, ουδέν.

Γιατί, σοβαρό αποτέλεσμα θα ήταν αν δεν λήστευαν οι τράπεζες παρέα με τους γύπες των distress funds τους δανειολήπτες που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην υπέρογκη φορολογία και παράλληλα να σώσουν τα σπίτια τους. Σοβαρό αποτέλεσμα θα ήταν αν δινόταν η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν οι ίδιοι τα δάνειά τους, αφού οι τράπεζες τα πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές, και στην ουσία τα δωρίζουν στα distress funds. Σοβαρό αποτέλεσμα θα ήταν να βοηθούσαν οι τράπεζες και η κυβέρνηση τους δανειολήπτες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, και όχι να τους ξεσπιτώνουν και να τους πετούν στο δρόμο, μόνο και μόνο για να βγάλουν λεφτά κάποιοι κερδοσκόποι εις βάρος ενός ολόκληρου λαού.

Γιατί, έτσι όπως το πάνε κυβέρνηση και τράπεζες, όχι τη διάσωσή τους δεν θα δουν ποτέ και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά πολύ σύντομα και οι ίδιες οι τράπεζες πρόκειται να πουληθούν έναντι πινακίου φακής στα ξένα funds. Και θα κατασπαραχθούν από το τέρας οι ίδιες εξέτρεφαν. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία τους. Στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2016 έφθασε το 45% επί του συνόλου των δανείων και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισεκ. ευρώ. Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 67%, στα στεγαστικά στο 42% και στα καταναλωτικά στο 55%.

Αλλά οι τράπεζες επιμένουν στη ληστρική τακτική τους απέναντι στους δανειολήπτες. Και σχεδιάζουν διάφορες λύσεις, όπως: Αποφυγή βραχυπρόθεσμων λύσεων ρύθμισης οφειλών και παροχή μακροπρόθεσμα βιώσιμων λύσεων ή λύσεων οριστικής διευθέτησης, συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών πιστούχων με καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες τράπεζες, αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό και, αν χρειαστεί, νέα διοίκηση παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου, και πολλά άλλα. Όλα με ωραία διατύπωση, αλλά ουσιαστικά, πρόκειται για άγριο κυνήγι όλων όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, γιατί οι ίδιες οι τράπεζες δεν τους το επιτρέπουν.