Μικρότερη η κρατική επιχορήγηση στο ΙΚΑ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μείωση έως 1 δισ. ευρώ (σε σύγκριση με το 2015) της κρατικής επιχορήγησης προς το ΙΚΑ προβλέπει για το 2016 η κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με βάση τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, σε εφαρμογή των προβλέψεων του νέου κρατικού προϋπολογισμού, το κράτος θα ενισχύσει τα Ταμεία συνολικά με 9,964 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη επιχορήγηση θα δοθεί στον ΟΓΑ (3,326 δισ. ευρώ) και ακολουθούν το ΙΚΑ με 2,217 δισ. ευρώ (έναντι 3,226 δισ. ευρώ φέτος), το ΝΑΤ με 1 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ με 834,2 εκατ ευρώ και ο κλάδος σύνταξης του πρώην ΤΑΠΟΤΕ (έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ) με 534,6 εκατ ευρώ. Προβλέπονται, ακόμη, πιστώσεις «υπό κατανομή» ύψους 573 εκατ. ευρώ, ενώ χωριστό (εκτός της προβλεπόμενης επιχορήγησης των Ταμείων) κονδύλι 578 εκατ, ευρώ έχει εγγραφεί, όπως κάθε χρόνο, ως «αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης στη ΔΕΗ περιουσίας του τομέα ασφάλισης προσωπικού της επιχείρησης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ… ΕΚΑΣ 
Σε αντίθεση με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων για τις συντάξεις -που διευρύνει τα ελλείμματά τους- η επιχορήγηση για την καταβολή του ΕΚΑΣ προβλέπεται αυξημένη στα 678 εκατ. ευρώ, έναντι 516 εκατ. ευρώ πέρυσι, αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων λόγω της μη αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων. Για τις άλλες παροχές πρόνοιας θα διατεθούν 828,9 εκατ. ευρώ (650 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 99 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» και 20 εκατ. ευρώ για εισοδηματικές ενισχύσεις).