Μήπως τελικά δεν βγήκαμε από το μνημόνιο;

Για άλλη μια φορά η ελληνική οικονομική και πολιτική επικαιρότητα κινείται γύρω από το αν θα κλείσει η αξιολόγηση. Όταν ήμαστε στα μνημόνια το μείζον θέμα ήταν να κλείσει κάθε φορά η αξιολόγηση για να πάρουμε την επόμενη δόση των δανεικών. Τώρα που ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια, πάλι έχουμε να περιμένουμε με αγωνία αν θα κλείσει η αξιολόγηση, μόνο που αυτή φορά δεν θα πάρουμε χρήματα. Προαπαιτούμενα όμως πρέπει να υλοποιήσουμε. Οι δανειστές μας, ήδη προβληματίζονται με την αδυναμία της χώρας μας να βγει στις κεφαλαιαγορές. Το γεγονός, ότι μάλλον βρισκόμαστε ακόμη σε καθεστώς μνημονίου, αποδεικνύει και η στάση του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντάνο, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει και υποδεικνύουν στην Ελλάδα το τι πρέπει να κάνει στα κόκκινα δάνεια, στο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Δημόσιο και στις αποκρατικοποιήσεις. Οι δύο αξιωματούχοι έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν φτάνουν μόνο τα υπερπλεονάσματα και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά απαιτούνται και όλα τα παραπάνω.

Μετά από όλα αυτά, εξακολουθεί να πιστεύει κάποιος ότι έχουμε βγει εκτός μνημονίου; Βλέπουμε ότι τόσο οι ξένοι, όσο και οι ντόπιοι κυβερνώντες δεν θέλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα λύσουν το πρόβλημα της φτώχειας, που θα βρει ο κόσμος δουλειά και έρθει ανάπτυξη στον τόπο. Τους ενδιαφέρει μόνο να αποκτήσει η Ελλάδα ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και οι τράπεζες να απαλλαγούν από το βραχνά των “κόκκινων” δανείων, εις βάρος όμως των δανειοληπτών.

Για την πραγματική κατάσταση όμως της οικονομίας και την ευθύνη των τραπεζών τα δύο μεγάλα κόμματα σιωπούν, καθώς οι απόψεις τους συμπίπτουν. Φαινομενικά μόνο, κάνουν ότι διαφωνούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ετοιμάζονται για την κάθοδό τους στις εκλογές. Ευτυχώς, όμως που υπάρχουν φωνές που λένε την αλήθεια και ξεμπροστιάζουν το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα. Ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς, μιλώντας στο Ράδιο Έναντι και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο είπε ότι κανονικά οι τράπεζες πρέπει να έχουν ήδη κλείσει, όχι μόνο γιατί έχουν χρεοκοπήσει, αλλά επειδή δεν ανταποκρίνονται στο θεσμικό τους ρόλο, την χρηματοδότηση της αγοράς. Ο κ. Γεννηματάς έκανε λόγω για απίστευτη ηλιθιότητα για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το τραπεζικό ζήτημα, ενώ τόνισε ότι όσο χρήματα και να δοθούν από τους φορολογουμένους στις τράπεζες, δεν πρόκειται ποτέ να σωθούν…