Μηταράκης για κλειστά κέντρα: «Δεν αποκλείω τίποτα» είπε για τα ξερονήσια

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων και μετανστών σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στο ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 και ερωτώμενος για τα σενάρια περί κατασκευής κλειστών κέντρων σε μικρά νησιά ή νησίδες ο κ. Μηταράκης είπε ότι «κοιτάμε κάθε δυνατότητα που είναι τεχνικά εφικτή και δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας. Υπάρχουν περιοχές που είναι βατές και κατάλληλες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν, εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές».

Τα σενάρια για κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά ξεκίνησαν χθες, μετά από σχετικές δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, όταν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα επανήλθε σήμερα στο θέμα ενισχύοντας τη φημολογία.

Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα ψηφίζεται τροπολογία βάσει της οποίας υποχρεούνται να φύγουν από τις δομές όσοι έχουν πάρει άσυλο. Αυτό θα μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε 1.000 άτομα από τα νησιά».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «θα φύγουν από τα νησιά και θα πάνε σε δομές της ενδοχώρας ανάλογα με την διαθεσιμότητα που υπάρχει όσοι έχουν φτάσει στη χώρα μας πριν την 1η Ιανουαρίου 2019. Αυτό θα το κάνουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και είναι περίπου 1.000 άτομα ενώ είναι και ένα επιχείρημα κατά όσων λένε ότι δημιουργούνται μόνιμες κοινότητες μεταναστών στα νησιά».

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη «από τον τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά 18.300 μετανάστες. Οι 6.200 εξ αυτών είναι πρόσφυγες που έχουν φύγει από τις τις αρχές Ιανουαρίου και έτσι στα τέλη Φεβρουαρίου ηταν οριακά λιγότεροι από ό,τι στα τέλη Ιανουαρίου».

«Στόχος είναι κάθε μήνα να υπάρχει λιγότερος κόσμος στις δομές των νησιών και στο τέλος να κλείσουν αυτές οι δομές» πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για όσους μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Μηταράκης είπε ότι «δημιουργείται άμεσα ένα κλειστό κέντρο στις Σέρρες όπου θα μεταφερθούν όσοι μπήκαν στα νησιά από την 1η Μαρτίου».

«Είμαστε σε επαφές με τις πρεσβείες των κρατών αυτών, θα ολοκληρωθούν οι δικογραφίες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Διακρατικά ή πολυμερώς μέσω της ΕΕ θα γίνουν οι απελάσεις» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα επιστροφής προσφύγων που δεν δικαιούνται άσυλο λέγοντας ότι «θέλω να σας πω κάτι που δεν το έχω πει: Χθες η επιστροφή προς την Τουρκία έγινε κανονικά, χθες η προγραμματισμένη επιστροφή προς την Τουρκία πραγματοποιήθηκε κανονικά»

Όσον αφορά, τέλος, την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά είπε ότι «έχουμε τρεις ημέρες μηδενικών ροών στο Αιγαίο αφού βγήκε ο στόλος έξω. Σήμερα το βράδυ είχαμε ξανά μηδενικές ροές».

Πηγή: iefimerida.gr