Μητέρα στην Ολλάνδία απήγαγε τα παιδιά της για να ενταχθούν στις τζιχαντιστές

Μία γυναίκα τσετσενικής καταγωγής απήγαγε τα δύο μικρά παιδιά της και ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, ανακοίνωσαν σήμερα Ολλανδοί εισαγγελείς, στην πρώτη υπόθεση που γίνεται γνωστή στην Ολλανδία κι αφορά απαγωγή παιδιών από τον γονέα τους και ένταξη στο ΙΚ.

 

Ο διαζευγμένος Ολλανδός πατέρας και οι ολλανδικές αρχές δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την 33χρονη γυναίκα, η οποία δεν κατονομάζεται, να φύγει από τη χώρα. Το πιθανότερο είναι, η μητέρα με τα παιδιά της να ταξίδεψαν μέσω Ευρώπης με πλαστά διαβατήρια και με την βοήθεια ξένων στρατολογητών.

 

Η μητέρα, με καταγωγή από την Τσετσενία, και τα δύο παιδιά της που είναι Ολλανδοί -7 και 8 ετών- διέμεναν στο Μάαστριχτ της ανατολικής Ολλανδίας, αλλά δεν είχαν θεαθεί από τις 29 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου.

 

Ο διευθυντής του ισλαμικού σχολείου όπου φοιτούσαν τα παιδιά ειδοποίησε τον πατέρα τους ότι η μητέρα είχε εκτυπώσει αεροπορικά εισιτήρια για την ίδια και τα παιδιά της για πτήση με προορισμό την Ελλάδα, μεταδίδει το Ρόιτερς. Σήμερα θεωρείται ότι οι τρεις τους βρίσκονται στη Ράκα, ένα από τα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία.

 

Οι εισαγγελείς έχουν υποψίες ότι η γυναίκα δέχτηκε βοήθεια από άλλα πρόσωπα για να ταξιδέψει, γιατί κατάφερε να ξεφύγει από διεθνές ένταλμα σύλληψης, και εξετάζουν την υπόθεση.

 

Δεκάδες οικογένειες με παιδιά έχουν εγκαταλείψει την Ολλανδία τα τελευταία δύο χρόνια για να ενταχθούν στο ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, αλλά αυτή είναι η πρώτη γνωστή υπόθεση γονέα που προβαίνει σε αυτή την κίνηση χωρίς την συγκατάθεση του άλλου γονέα.

 

Περίπου 12 ανήλικοι έχουν επίσης φύγει από την Ολλανδία με δική τους απόφαση για να ενταχθούν στο ΙΚ. Το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανακοινώσει ότι συνολικά 180 ολλανδοί τζιχαντιστές είναι γνωστό ότι έχουν φύγει από την Ολλανδία για να μεταβούν στη Συρία. Από αυτούς περίπου 35 έχουν επιστρέψει, ενώ 21 σκοτώθηκαν στον εμφύλιο στη Συρία που μέχρι στιγμής μετράει περισσότερους από 200.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.