Μόλις 1 στους 10 έχει υποβάλει φορολογική δήλωση

Ο ένας στους 10 φορολογούμενους έχει υποβάλει,μέχρι σήμερα, τη φορολογική του δήλωση ενώ η προθεσμία λήγει στο τέλος Ιουνίου.

 

Μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 542.193 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν.

Προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών, των δόσεων εξόφλησης δανείων των φορολογούμενων καθώς και άλλων στοιχείων που πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά από τράπεζες και φορείς προς το υπουργείο Οικονομικών είναι η αιτία για τους χαμηλούς ρυθμούς υποβολής των δηλώσεων.

Από φέτος, όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης είναι προεκτυπωμένα. Όμως, τόσο οι τράπεζες όσο και και άλλοι φορείς δεν έχουν αποστείλει έγκαιρα τα στοιχεία. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρούνται λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν στις φορολογικές δηλώσεις τα στοιχεία για τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2014 στις τράπεζες ενώ μόλις πρόσφατα δικηγορικοί σύλλογοι ανέβασαν τα στοιχεία για τις βεβαιώσεις αποδοχών προς τους δικηγόρους. Παράλληλα, μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρέωση υποβολής αίτησης στην εφορία πρίν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση μεταβίβασης στο δημόσιο ανείσπρακτων ενοικίων.

Ήδη οι λογιστές ζητούν παράταση στη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που λήγει στις 30 Ιουνίου. Εκτιμούν ότι με βάση τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα και τους χαμηλούς ρυθμούς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα απαιτηθεί παράταση της προθεσμίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η υποβολή τους. Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν διαμηνύσει ότι η προθεσμία δεν πρόκειται να παραταθεί. Όμως, όπως προβλέπουν παράγοντες της αγοράς και όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της αρχικής προθεσμίας τόσο θα διαφαίνεται και η αναγκαιότητα παράτασης της.