Μόλις 81.000 οφειλέτες έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό

Μικρή είναι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την προστασία ενός και μόνου τραπεζικού λογαριασμού μέχρι 1.500 ευρώ από κατασχέσεις της Εφορίας, καθώς μέχρι και χθες μόνο 81.000 από τους περίπου 2.500.000 που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν υποβάλει δήλωση για το ακατάσχετο.

 

Αρμόδια στελέχη αποδίδουν την περιορισμένη προσέλευση αφενός σε αδυναμίες της εφαρμογής και αφετέρου στο ότι ορισμένοι ήδη, μέσω των τραπεζών, είχαν υποβάλει αίτηση για προστασία από κατασχέσεις, αλλά εκτιμούν ότι ο αριθμός των φορολογουμένων θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.

 

Στην περίπτωση μισθωτών ή συνταξιούχων, ο λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.

 

Αν δεν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας, τότε το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ ισχύει για έναν οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

 

Με βάση τη διαδικασία, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να δηλώσει παρά μόνο τον αριθμό IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού καθώς και την τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός. Οι τράπεζες απαντούν με μήνυμα επίσης αυθημερόν για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το αίτημα.