Μοσκοβισί: Θα ήταν κρίμα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Με μια αμφίσημη τοποθέτηση απάντησε ο Επίτροπος Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: «Θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία», είπε σχετικά ερωτηθείς.

 

Ο κ. Μοσκοβισί είχε συνάντηση 45 λεπτών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν η πρώτη αυτές τις 40 ημέρες που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου, όπως, άλλωστε, το είχε υποσχεθεί.

«Προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια και μήνες», είπε, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι κανείς στην Κομισιόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την πρόοδο.

Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη μεγαλύτερη, όπως είπε, που έγινε ποτέ.
 

«Αν, όμως, δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία, ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνεται για δύο μήνες, για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε επ’ αυτού την ελπίδα στους υπόλοιπους δύο μήνες η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, την αξιολόγηση και: «Να πάμε σε μια νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν».
 

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, ο Επίτροπος απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική.
 

«Δεν είναι το πεδίο μου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος και με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.
 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Γκίκα Χαρδούβελη, πρώτον για να χαιρετήσει την πρόοδο, που έχει γίνει, δεύτερον για να επισημάνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τρίτον για «να πάμε στην επόμενη σχέση με την Ελλάδα, με συνεργασία».

«Οι πολίτες πρέπει να είναι γνώστες αυτών. Να γνωρίζουν, δηλαδή, για την προληπτική γραμμή στήριξης και – γιατί όχι – με γραμμή στήριξης και με το ΔΝΤ. Εργαζόμαστε για να έχουμε κάτι καθαρό, μετά από αυτό το πρόγραμμα. Είμαι εδώ σαν φίλος, αλλά και σταθερός στις αρχές μου», συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία».

«Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα πολιτικά», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ανέφερε ότι συζητήθηκε η νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη την νέα χρόνια.
 

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε πως έχουμε κάνει τις περισσότερες και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει, όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του.
 

Είναι σημαντικό, σημείωσε, το 2015, υπογραμμίζοντας πως τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει.
 

«Η ευρωζώνη μάς έχει στηρίξει, αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι το πώς θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.