Μόσχα: Αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ θα λάβουμε τα «κατάλληλα μέτρα»

Οι προσπάθειες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνες για την ίδια την Ουκρανία και για την ασφάλεια της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

 

«Υπάρχουν λίγες δυτικές χώρες που επιθυμούν να διατηρηθεί η κρίση στην Ουκρανία και να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακόμη και μέσω προκλητικών προσπαθειών να γίνει μέλος (σ.σ. η Ουκρανία) στην Ατλαντική Συμμαχία», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
 

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς θα αναγκάσει τη Μόσχα να αντιδράσει λαμβάνοντας τα «κατάλληλα μέτρα».
 

«Συμφωνία» για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Εν τω μεταξύ, στο «μέτωπο» της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαν την Τετάρτη στο Μινσκ για την ανταλλαγή αιχμαλώτων με τις ουκρανικές αρχές.

«Υπάρχει συμφωνία» για την ανταλλαγή των 225 Ουκρανών που κρατούνται από τους αυτονομιστές με 150 αντάρτες που έχουν φυλακιστεί από το Κίεβο, δήλωσε ο “πρόεδρος” της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ίγκορ Πλοτνίτσκι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι πιθανόν» η ανταλλαγή να γίνει ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παρόμοιες πληροφορίες ανέφερε σε μέσα ενημέρωσης του Ντονέτσκ και ο «πρόεδρος» της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο. «Θα γίνει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, 150 έναντι 225», είπε.

Από την πλευρά του Κιέβου δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πράγματι συζητήθηκε η ανταλλαγή αυτή στις συνομιλίες που έγιναν με τους αντάρτες ενόψει της συνάντησης του Μινσκ. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη ανταλλαγή πολύ σύντομα και θα ακολουθήσουν και άλλες», πρόσθεσε ο Μαρκιάν Λουμπκίφσκι.

«Μεταφέρουμε (τους αιχμάλωτους αντάρτες) σε ένα τοπικό κέντρο και είμαστε έτοιμοι να τους ανταλλάξουμε όταν θα είναι έτοιμη και η άλλη πλευρά», εξήγησε.

Περισσότεροι από 680 Ουκρανοί κρατούνται σήμερα από τους αυτονομιστές.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες στο Μινσκ μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, κράτησαν πέντε ώρες. Οι απεσταλμένοι των φιλορώσων ανταρτών έκαναν λόγο για «δύσκολες» διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης. Το Κίεβο από την πλευρά του δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής.