Μυστικές και άγνωστες διαδρομές στη Θεσσαλονίκη

Μια γκραβούρα στο δεύτερο όροφο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μπίλλη, μια άλλη στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που απεικονίζει την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον διάδοχο Κωνσταντίνο δείχνει τα ερείπια του αρχαιοελληνικού ναού της Παρθένου, όπως λεγόταν η θεά Αθηνά. Εκεί, κάτω από το Παλατάκι, το Κυβερνείο δηλαδή που καταρρέει ήταν τα ερείπια ενός ακόμη ναού που μπαζώθηκε για να χτιστεί το θερινό ανάκτορο της βασίλισσας.

 

Σε μια άγνωστη, αλλά μοναδική Θεσσαλονίκη μάς ξεναγεί η αρχαιολόγος και ξεναγός Ευγενία Κούκουρα η οποία μάς προτείνει διαδρομές μέσα στο κέντρο της πόλης όπως στην πλατεία Αντιγονιδών στο οικόπεδο σήμερα που γεμίζει σκουπίδια και που κάποτε έστεκε περήφανος ο φερτός ναός της θεάς Αφροδίτης. 


Στην υπέργεια γεμάτη άγνωστες πτυχές της ιστορίας αλλά και θρύλους της πόλης όπως τη στήλη των όφεων στη ΔΕΗ , ακόμη και σήμερα υπάρχουν θρύλοι και μνήμες από το παρελθόν. 
Πολλές από τις πολυόροφες οικοδομές της οδού Βασιλίσσης Όλγας είναι χτισμένες πάνω σε θερμές πηγές. Κάποιες αναβλύζουν ακόμη όπως η υπαίθρια βρύση στο ύψος σχεδόν της Σχολής Τυφλών , απ όπου παίρνουν νερό σε δοχεία ορισμένοι . Άλλες πηγές υπόγειες συνδέθηκαν με τη θρησκευτική ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπως το κελαρυστό νερό που αναβλύζει στην υπόγεια εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, όπου λέγεται πως μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.

Η πόλη κάτω από την πόλη


“Υπάρχει μια ολόκληρη πόλη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς και βρίσκεται κάτω από τη Θεσσαλονίκη” λέει στο Radio1d.gr και στην εκπομπή “Πίσω από τις λέξεις” η Ευγενία Κούκουρα
Οι πηγές των 40 δακρύων στην Κατακόμβη των Νέων Ταξιαρχών, η Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου, η κρύπτη στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης , τα τρία υπόγεια του Ναου της Αγίας Θεοδώρας κι ένας μοναδικός ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ που ασφυκτιά και ζητά ν αναδειχθεί κάτω από μια οικοδομή στο ύψος της Αγίας Σοφίας, η Κρύπτη του Μακεδονικού Μουσείου που χρησιμοποιούνταν στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων, είναι μόνο μερικές από τις μυστικές διαδρομές που χαράσσονται μέσα ή μάλλον κάτω από την πόλη.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr