Ν. Αναστασιάδης: Συμμαχία γειτονικών χωρών η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

Η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου αποτελεί μία συμμαχία γειτονικών χωρών με αφορμή το φυσικό αέριο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Εν όψει της αυριανής τριμερούς συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι στόχος των τριών χωρών είναι να επικρατήσουν συνθήκες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Εξαίροντας τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, εκτίμησε ότι η μελλοντική εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα καταστήσει εφικτή την ενεργειακή διασύνδεση με την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ισραήλ – Αιγύπτου, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος διατηρεί άριστες σχέσεις με τους αρχηγούς και των δυο κρατών, γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Σχετικά με το Κυπριακό, επισήμανε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς έχει σημειωθεί σαφής πρόοδος. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «τα εμπόδια και οι λεπτομέρειες» παραμένουν.

Ειδική μνεία έκανε και στα κυπριακά οικόπεδα φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών, όπως της γαλλικής Total, της ιταλικής Eni και της βρετανικής BP.

Ο Κύπρος πρόεδρος διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον του ISIS, στη Συρία.