Να διεκδικήσει ο Δ. Θεσσαλονίκης το Αλλατίνη και το Ορφανοτροφείο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Να διεκδικήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης το Βιομηχανικό Συγκρότημα των Μύλων “Αλλατίνη” και το Ιστορικό Ορφανοτροφείο “Μέγας Αλέξανδρος” πρότειναν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων “Γειτονιές σε Δράση”, Ελεάννα Ιωαννίδου και “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου, αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοβουλίας”, Ανδρέας Κουράκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τα δύο κτίρια, τα οποία, όπως είπαν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνικές δομές, ενώ χαρακτήρισαν τη στιγμή ως “ώρα μηδέν”.

Για το “Αλλατίνη” ανέφεραν πως ο χώρος κινδυνεύει να περάσει σε χέρια funds και να χαθεί καθώς βρίσκεται στα “κόκκινα δάνεια”, ενώ για το ορφανοτροφείο που παραχωρήθηκε το 2011 από τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, στη Μητρόπολη υποστήριξαν πως πηγαίνει για κατεδάφιση.

“Είναι η ώρα μηδέν να σώσουμε το Αλλατίνη. Είναι μνημείο στολίδι για την πόλη. Να γίνει δημόσιος διάλογος και να αξιοποιηθεί ο χώρος για το συμφέρον της πόλης, διότι εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα κινδυνεύουμε να το χάσουμε για πάντα” είπε η κ.Ιωαννίδου για το χώρο που είναι συνολικά 26 στρεμμάτων.

Για το ορφανοτροφείο στην περιοχή της Τούμπας η κ.Ιωαννίδου υποστήριξε πως δεν θα πρέπει το υπάρχον κτίριο να κατεδαφιστεί, όπως σχεδιάζει η Ιερά Μητρόπολη για την ανέγερση εξαώροφου Ιδρύματος Ανιάτων, καθώς μπορεί να γίνει φιλοξενείο ή υπνωτήριο για τους πρόσφυγες.

Η Ρία Καλφακάκου, από την πλευρά της, ανέφερε πως “είναι κτίρια που σηματοδοτούν την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Το να έχεις δύο κτίρια αναξιοποίητα είναι απαράδεκτο. Να παρέμβει ο Δήμος να τα διεκδικήσει και να τα αξιοποιήσει για κοινωνικές δομές”.

Ο Ανδρέας Κουράκης τόνισε πως οι παρατάξεις πρέπει να συνεργάζονται για το καλό της πόλης, ενώ για το “Αλλατίνη” υποστήριξε πως “η διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να έρθει στην αρμοδιότητα της το κτίριο” και συγκεκριμένα να συγκροτηθεί μια ομάδα που θα ασχοληθεί με το θέμα αλλά και με την εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή του.

Για το Ορφανοτροφείο ο κ. Κουράκης είπε πως η εκκλησία “ζητά να κατασκευάσει ένα κτίριο – τέρας, 5.240 τ.μ., ενώ το υπάρχον μπορεί να αποκατασταθεί, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί”, ενώ και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να γίνουν οι ενέργειες του Δήμου προς την Πολεοδομία για να μην επιτραπεί η κατεδάφιση.