Να ερευνηθούν και οι παράνομες δανεικές συμβάσεις

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Δικαιοσύνη μίλησε. Και βρήκε τους υπεύθυνους για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων στα κόμματα τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Και βρήκε 61 πρόσωπα που ευθύνονται, μεταξύ των οποίων και πολιτικούς. Θα γίνει όμως τίποτα με όλους αυτούς τους υπεύθυνους για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων ή θα ξεχαστεί το ζήτημα. Γιατί, η κυβέρνηση που είχε διακηρύξει ότι θα φέρει όλους τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη, ξαφνικά έριξε στους ώμους των δικαστών την ευθύνη για το αν θα λαμβάνεται υπόψη ή όχι το άρθρο 78 του νόμου 4146/2013, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και έδινε άφεση αμαρτιών στα στελέχη τραπεζών και κομμάτων που ευθύνονται για την έκδοση των θαλασσοδανείων.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ)».

Όπως διαβάζουμε λοιπόν, ο γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει το περιοδικό «PRONEWS» αποκάλυψε το «εισαγγελικό πόρισμα του Γ. Καλούδη», με το οποίο ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος προτείνει να απαγγελθούν βαρύτατες καταγγελίες σε 61 συνολικά πρόσωπα, τα οποία συνέργησαν και έβαλαν την υπογραφή τους στις αμαρτωλές και παράνομες δανειακές συμβάσεις.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά τη παραπομπή σε βαθμό κακουργήματος 61 προσώπων που έδωσαν τραπεζικά δάνεια ύψους 322,5 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ζητά την ποινική δίωξη υπουργών και διοικητών τραπεζών για τις αμαρτωλές και παράνομες δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν με τα κόμματα και δεν αποπληρώθηκαν ποτέ αλλά τα πληρώνει τώρα ο ελληνικός λαός με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα Υπουργών και Διοικητών Τραπεζών, που προτείνει η ποινική δίωξη είναι τα εξής:

«Παπακωνσταντίνου, Σπυρόπουλος, Πολυχρόνη, Σημαιοφορίδης, Δασκαλάκη, Σκόρδας, Σοφιανός, Παπανδρέου, Πάτσιος, Ζωγόπουλος, Πανταλάκης, Μηλιάκος, Ταμβακάκης, Τουρκολιάς, Φραγκέτης, καθώς και άλλοι πολλοί ακόμη ευυπόληπτοι και καθώς πρέπει Έλληνες της λεγόμενης καλής κοινωνίας των Αθηνών, «φιγουράρουν» στο πόρισμα του οικ. Εισαγγελέα Γ. Καλούδη. Ήδη έφτασαν οι κλήσεις των τριών πρώτων μαρτύρων, οι οποίοι θα καταθέσουν την Πέμπτη 21 Απριλίου ενώπιον της Δικαιοσύνης για την πολύκροτη υπόθεση των θαλασσοδανείων των κομμάτων. Από τα 322,5 εκατ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει 125,5 εκ. ευρώ και η Νέα Δημοκρατία 197 εκ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως κι άλλες παρανομίες με τις οποίες θα έπρεπε να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, αλλά δεν βλέπουμε η εισαγγελική έρευνα να στρέφεται προς αυτή τη κατεύθυνση. Και πρόκειται για ένα θέμα που αφορά σε χιλιάδες δανειολήπτες. Πρόκειται για τους παράνομους όρους στις δανειακές συμβάσεις που υπέγραφαν οι τράπεζες, καθώς δεν εφάρμοζαν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες. Κάτι το οποίο καθιστά παράνομες τις δανεικές συμβάσεις με τις οποίες τώρα οι τράπεζες κυνηγούν τους δανειολήπτες για να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία, τις επιχειρήσεις τους και την ακίνητη περιουσία τους, γιατί, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, τα οποία μετατράπηκαν σε κόκκινα δάνεια.

Πρόκειται για μία πρακτική που οι τράπεζες ακολουθούσαν από το 2002 στα δάνεια που έδιναν στους ανυποψίαστους δανειολήπτες, εργαζόμενους, επιχειρηματίες ή και συνταξιούχους, που προσπαθούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αλλά είχαν την ατυχία να πέσουν στα νύχια των τραπεζών, που τους έδιναν χρήματα με μεγάλη ευκολία, αλλά τώρα που οι δανειολήπτες βρίσκονται σε ανάγκη, οι τράπεζες τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και τους εκβιάζουν με πώληση των δανείων τους ή με πλειστηριασμό του ακίνητού τους ή της επιχείρησής τους. Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας έχει καταγγείλει αυτή τη πρακτική των τραπεζών στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι καταγγελίες αυτές βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση.

Αλλά, μια και ο εισαγγελέας έκανε την αρχή να επιρρίψει ευθύνες στα 61 πρόσωπα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, καλό θα ήταν να μην περιμένει το πόρισμα των οργάνων της ΕΕ για τις παράνομες δανειακές συμβάσεις από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά θα πρέπει να εξετάσει και ο ίδιος αυτή τη πρακτική. Μόνο τότε θα είναι πλήρης η εισαγγελική έρευνα γιατί μόνο τότε θα καλύψει όλες τις πτυχές των αμαρτωλών πρακτικών που ακολουθούσαν οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια και θα ρίξει άπλετο φως σε μια πολύ σκοτεινή υπόθεση, για να φέρει και τους υπεύθυνους μπροστά στη Δικαιοσύνη.