Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Κατρούγκαλου με ελεύθερους επαγγελματίες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει τεράστια απόσταση και αυτό φέρνει πιο κοντά τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και την διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων.

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, γιατροί, φδικηγόροι αλλά και οι δημοσιογράφοι και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου αλλά και σε απεργίες που θα ανακοινώσουν σύντομα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η συζήτηση έγινε “σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα” και ήταν “ιδιαίτερα παραγωγική”.

“Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους, θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου για την ισονομία στο χώρο του ασφαλιστικού για να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων όπως το βλέπουμε εμείς για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιοι κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών”, ανέφερε.

Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, συμφωνήθηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής από εμπειρογνώμονες στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων, που ήταν σήμερα στη συνάντηση, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή και φορέων του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς η σκέψη είναι να αθροιστεί η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση “ούτως ώστε να μην καταλήγει ένα δίκαιο σύστημα σε αποτελέσματα που ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι δίκαια”.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της “την ερχόμενη εβδομάδα γιατί έρχονται οι θεσμοί”.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κλιμάκωση ανάλογα με το εισόδημα, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις.

“Προφανώς θέλουμε η επιβάρυνση, αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη με το εισόδημα αλλά να μην καταλήγει δημευτική. Να το πω με απλό τρόπο, υπολογίζουμε ότι για την μεγάλη πλειονότητα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις. Εφόσον ελαφραίνουμε τις φτωχές και αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα. Δεν θέλουμε όμως αυτή η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, αθροιστική, να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα γιατί άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη να δίνει πιο πολλά αυτός που έχει, απέναντι σε αυτόν που δεν έχει τίποτα. Αρκεί να μην φτάνει αυτή η επιβάρυνση να είναι εξοντωτική. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα”. εξήγησε.

Για το εάν η χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση μπορεί να ισχύει και γι αυτούς που αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο της Επιτροπής που αρχίσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα.