Νέα εμπλοκή; Οι Γερμανοί επιμένουν σε έσοδα 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Για την Γερμανία, η συμφωνία που συνήφθη με την Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία προέβλεπε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισεκ. ευρώ, συνεχίζει να ισχύει, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει με τους διεθνείς δανειστές της να περιληφθούν στο μνημόνιο έσοδα ύψους 50 δισεκ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.

«Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε η εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, η θέση αυτή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, του κ. Σόιμπλε ουσιαστικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει βάλει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων και πιθανών προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στο υπό ίδρυση ταμείο αποκρατικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ.Σταθάκης δήλωσε χθες, ότι το αντίτιμο από την πώληση της δημόσιας περιουσίας θα είναι πολύ μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο. «Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι η ιδέα για 50 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν εξωπραγματική» είπε. Το ποσό αυτό μειώθηκε στη συνέχεια καταρχάς  στα 25 δισ. και ύστερα στα 15 δισ. Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. Στο τέλος θα φτάσουν «ίσως στα 6-7 δισ.». Από τις 11 περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπεται να γίνουν στο ορατό μέλλον, διευκρίνισε, ίσως εισπραχθούν 7 δισ. – ποσό που είναι «λίγο ή πολύ ρεαλιστικό».

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και ελληνικης κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.