Νέα εποχή στις σχέσεις των ΗΠΑ – Κούβα

Νέα εποχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα ενδέχεται να σηματοδοτήσουν οι σημερινές ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να σχεδιάζει να χαλαρώσει το εμπάργκο αλλά και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος της Αβάνας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο σύμβουλος του αμερικανικού Κογκρέσου.

 

Οι ΗΠΑ και η Κούβα βρίσκονται σε τροχιά εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεών τους μετά από σχεδόν μισό αιώνα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Αβάνα.

 

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είδαν την ανακοίνωση την οποία πρόκειται να κάνει εντός της επόμενης ώρας ο Ομπάμα, είπαν ότι οι δύο χώρες θα ανοίξουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, στην οποία συζήτησαν όλες τις αλλαγές που σχεδιάζονται. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιδέλ Κάστρο “δεν ενεπλάκη στις συζητήσεις”, τόνισε ο ένας αξιωματούχος.

 

Ταυτοχρόνως ωστόσο, ο Ομπάμα επανέλαβε και τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Η κουβανική κυβέρνηση από την πλευρά της συμφώνησε να απελευθερώσει 53 ανθρώπους οι οποίοι στις ΗΠΑ θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι· ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη αποφυλακιστεί.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αλλαγή στην πολιτική σημαίνει τη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο και τις μεταφορές από τις ΗΠΑ προς την Κούβα. Μεταξύ άλλων, θα επιτραπεί στις αμερικανικές τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ανταποκρίτριες κουβανικές τράπεζες και θα παρασχεθούν διευκολύνσεις στο εμπόριο με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα αναλάβει να αναθεωρήσει τον προσδιορισμό της Κούβας ως “κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία”.

 

“Τα βήματα αυτά θα είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στην πολιτική μας απέναντι στην Κούβα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Αυτό που κάνουμε είναι η αρχή της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας”, είπε στους δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσουν επαφές και επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η αλλαγή πολιτικής αποφασίστηκε επειδή εντός της κυβέρνησης Ομπάμα υπήρχε η πεποίθηση πως το μακροχρόνιο εμπάργκο σε βάρος της Κούβας δεν είχε αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε την αλλαγή της πολιτικής την περασμένη άνοιξη, συνέχισε, προσθέτοντας: “Αν κάποια αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει περάσει την ημερομηνία λήξης της, αυτή είναι η πολιτική μας απέναντι στην Κούβα”.

 

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν την απόφαση του Ομπάμα να “εξομαλύνει τις εμπορικές και ταξιδιωτικές σχέσεις” των ΗΠΑ με την Κούβα.

 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο αναμένεται ότι θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ το μεσημέρι, ώρα Αβάνας (19:00 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε η κρατική κουβανική τηλεόραση.

 

Την ίδια ακριβώς ώρα και ο Ομπάμα θα κάνει μια ανακοίνωση που αφορά την Κούβα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

 

Οι αρχές της Κούβας άφησαν ελεύθερο σήμερα τον Αμερικανό Άλαν Γκρος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

 

Ο Άλαν Γκρος, που αποφυλακίστηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους, αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ το μεσημέρι.

 

Ο Γκρος, που ήταν υπεργολάβος της USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης), συνελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου 2009 επειδή εισήγαγε στην Κούβα απαγορευμένο τηλεπικοινωνιακό υλικό.