Νέα καταδίκη Τσοχατζόπουλου, Σταμάτη και Ζήγρα -Εγγύηση 20.000 ευρώ, αλλιώς φυλακή

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μάλιστα κινδυνεύουν να βρεθούν ξανά στη φυλακή.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών στον κάθε έναν από τους κατηγορουμένους και επιπλέον χρηματική ποινή 100.000, ενώ δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά.

Αν δεν καταβάλλουν 20.000 ευρώ θα επιστρέψουν στη φυλακή
Ωστόσο, η έδρα έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, επιβάλλοντας όμως τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 20.000 ευρώ στον κάθε έναν.

Η νέα καταδίκη αφορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο ελβετικής εταιρείας στα τέλη του 1998, το οποίο σύμφωνα με την κατηγορία, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με το ύψος της παράνομης νομιμοποίησης να εκτιμάται στις 500.000 ελβετικά φράγκα.

Δεν έχουν να καταβάλλουν τα χρήματα
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων εξέφρασαν την αδυναμία των εντολέων τους να καταβάλουν τα χρήματα της εγγύησης εντός των προσεχών δέκα ημερών που έδωσε ως καταληκτική προθεσμία το δικαστήριο, με το συνήγορο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Παγορόπουλο, να φωνάζει στους δικαστές:
«Τους στέλνετε με μαθηματική ακρίβεια στη φυλακή. Έναν άνθρωπο που του χρωστάει η Ελλάδα, τα υποβρύχια που πήρε στέκονται απέναντι στον Τούρκο τώρα.Ντροπή»

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι
«Είναι αδύνατον να καταβάλουν αυτό το ποσό. Αδυνατούσε να καταβάλει παράβολο. Είναι εδώ, με τον άνδρα της, τον ετοιμοθάνατο, το παιδί της», τόνισε ο δικηγόρος της Βίκυς Σταμάτη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Ν.Ζήγρα είπε ότι
«Δεν του επαρκεί η σύνταξη του έτσι κι αλλιώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρει αυτά τα λεφτά. Είναι 84 ετών».

Η ατάκα για τα υποβρύχια
Ο δικηγόρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος μετά το πέρας της δίκης δήλωσε:
«Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξαναζούμε την δίκη των εξοπλιστικών. Το δικαστήριο προσπάθησε να σταθεί στο ύψος του με πολλά προβλήματα ακυρότητας της δίκης, όπως ότι η δίωξη για τον Τσοχατζόπουλο δεν πέρασε από τη Βουλή κατά παράβαση του Συντάγματος, το ότι η αρμοδιότητα ανήκε στα ελβετικά δικαστήρια καθώς και το αμετάκλητο της κρίσης του πενταμελούς εφετείου που δίκασε σε δεύτερο βαθμό και παράγει δεδικασμένο. Λυπάμαι που βλέπω ότι ο πήχης κατέβηκε πολύ χαμηλά, πια. Ευτυχώς έχουμε τα υποβρύχια που αγόρασε ο Τσοχατζόπουλος για να μας θυμίζουν ότι ακόμα είμαστε ελεύθεροι Έλληνες».

Πηγή: iefimerida.gr