Νέα πρόκληση Ορμπάν: Προτείνει «γραμμή άμυνας» της ΕΕ στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας!

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Η επόμενη γραμμή άμυνας που θα πρέπει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, επειδή μια συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το να έρχονται στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

“Νομίζω πως η επόμενη γραμμή άμυνας που χρειάζεται να δημιουργήσουμε βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας”, δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία.

Είπε πως η Βουλγαρία θα πρέπει να γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν, ενώ στην ΠΓΔΜ πρέπει να δοθεί οικονομική υποστήριξη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της.

“Δεν νομίζω ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα είναι επαρκής από μόνη της”, είπε ο Ορμπάν.

Σημειώνεται ότι η υποστήριξη προς τον Ορμπάν έχει αυξηθεί στην Ουγγαρία λόγω της σκληρής στάσης του για τη μετανάστευση. Η κυβέρνησή του ανέγειρε φράκτες στα νότια σύνορά της προκειμένου να κρατήσει μακριά τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Αρχικά οι φράκτες προκάλεσαν επικρίσεις από τους εταίρους της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως πολλές χώρες, όπως η Σλοβενία και η Αυστρία, έχουν από τότε υψώσει τους δικούς τους φράκτες. Άλλες χώρες έχουν επιβάλει ελέγχους στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ, προκειμένου να ανακόψουν τη μεταναστευτική ροή.

Ο Ορμπάν είπε πως η Γερμανία, η οποία υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο μετανάστες πέρυσι, μετακινήθηκε πρόσφατα προς την “κοινή λογική” προκειμένου να επιβραδύνει τις αφίξεις. Όμως ο Ορμπάν σημείωσε πως τίποτε λιγότερο από την αναχαίτιση της εισόδου περισσότερων ανθρώπων στην ΕΕ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

Ο Ορμπάν επέσεισε επίσης την απειλή ενός βέτο σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Πολωνίας, ενός ισχυρού συμμάχου του στην περιοχή, έπειτα από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να σκεφθεί να εφαρμόσει οιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας, επειδή αυτό θα απαιτούσε ομοφωνία και η Ουγγαρία δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει οποιουδήποτε είδους κυρώσεις σε βάρος της Πολωνίας”, δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη.

Ο Ορμπάν συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτη του κυβερνώντος στην Πολωνία κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σε μια προφανή προσπάθεια ενίσχυσης ενός ανερχόμενου ευρωσκεπτικιστικού πυρήνα στην κεντρική Ευρώπη.