Νεάπολη-Συκιές: «Οι κοινωνικές δομές να μεταφερθούν στους δήμους…»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη στήριξή της στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και τους συνανθρώπους μας, που με μεγαλύτερη δυσκολία δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης υπό τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, εξέφρασε για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσα από μια συμβολική όσο και ουσιαστική εκδήλωση ανθρωπιάς κι ευαισθησίας που διοργάνωσε προς τιμήν των ωφελούμενων των κοινωνικών δομών.

Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχιας και την παράταση της λειτουργίας τους έως το τέλος Ιουνίου, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να επαναφέρει την πρότασή του για τη μεταφορά τους στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

«Το πρόγραμμα των κοινωνικών δομών, που είναι άκρως αναγκαίο για την υποστήριξη και στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πρέπει να λειτουργήσει πλήρως, είτε μέσα από το ΤΕΒΑ είτε από το ΕΣΠΑ2, και όλες οι δομές να μεταφερθούν στον κυρίως οργανισμό των δήμων, και με επιλογή του ο κάθε δήμος, είτε μέσα από το νομικό του εκπρόσωπο είτε μέσα από την κοινωφελή επιχείρηση, να τα συνεχίσει απρόσκοπτα για όλη την προγραμματική περίοδο 2016-2020», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Όπως τόνισε, «δυστυχώς κάθε μέρα όλο και περισσότεροι είναι οι αιτούντες για να ενταχθούν στα προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχιας. Η φτώχια και η δυστυχία δεν υποχώρησαν, αντίθετα μάλιστα μέσα στο 2015 αυξήθηκε σημαντικότατα και από ότι φαίνεται αυτή η αυξητική τάση θα συνεχισθεί και το 2016».

Τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κάλεσε την Πολιτεία «να δει επιτέλους σοβαρά την πρότασή μας ώστε να μην πορευόμαστε με το σταγονόμετρο των επαναλαμβανόμενων μικρών παρατάσεων, αλλά να υλοποιήσει το πλαίσιο που έχουμε προτείνει ομόφωνα όλοι οι δήμοι και όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας».

Γεύμα Αγάπης

«Ο δήμος μας αποτελεί μια ανοιχτή αγκαλιά για τους συνδημότες και συμπολίτες μας που τα τελευταία χρόνια βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και πλήττονται περισσότερο από όλους από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Αυτό που σήμερα θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι οι φίλοι μας αυτοί μπορούν να αισθάνονται πως στον προσωπικό ή οικογενειακό τους αγώνα δεν είναι μόνοι, αλλά έχουν στο πλευρό τους το δήμο μας και τις κοινωνικές Υπηρεσίες του, έχουν στο πλευρό τους τις κοινωνικές δομές που φροντίζουν να μη λείπει το χαμόγελο και η ελπίδα από κανένα σπίτι», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην κοπή της πίτας των Κοινωνικών Δομών, που έγινε στο πλαίσιο του «Γεύματος Αγάπης».

Μεταφέροντας και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την εκδήλωση λόγω έκτακτων υποχρεώσεών του, ο αντιδήμαρχος έκανε μια σύντομη αναφορά στις δομές και τα προγράμματα που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Κέντρου «Εργάνη», όπως μεταξύ άλλων είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται καθημερινά εκατοντάδες άποροι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ καθημερινά στο Κοινωνικό Συσσίτιο σιτίζονται περισσότεροι από 150 συνάνθρωποί μας.

Στο «Γεύμα Αγάπης», που διοργανώθηκε στην Κατακόμβη του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων στις Συκιές, όπου και λειτουργεί καθημερινά το Κοινωνικό Συσσίτιο, συμμετείχαν δεκάδες ωφελούμενοι των κοινωνικών δομών, ενώ την ατμόσφαιρα «ζέσταναν» λαϊκή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών και χορευτικό τμήμα του συλλόγου «Οι φίλοι της Παράδοσης». Τη βασιλόπιτα έκοψε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής παρουσία του π. Διονυσίου, που χοροστάτησε της Ακολουθίας, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Βουλγαρίδη, του προέδρου της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη και του ΔΚΚΠΑ Αρίστου Γαλανού, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, ανταλλάσσοντας ευχές με τους παραβρισκόμενους.