Νέες μορφές τραπεζών ή μια από τα ίδια;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που κατά καιρούς πήραν από το κράτος. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν οι εγχώριες τράπεζες τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όγδοο έτος της κρίσης και των μνημονίων, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, οι οποίες όμως δεν σώζονται, αλλά καταρρέουν.

Για να μην χάσουν όμως τον έλεγχο των χρημάτων των Ελλήνων, αλλά συγχρόνως να βάλουν χέρι στα 20 δισ. που ακόμα υπάρχουν σε στρώματα και σεντούκια, οι τραπεζίτες προσανατολίζονται στη δημιουργία νέων τραπεζών. Έτσι λοιπόν,  η Credicom Consumer Finance είναι έτοιμη να κατακτήσει την ελληνική αγορά και ξεκινά πολύ μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Μέσω ανάπτυξης δικτύου καταστημάτων η «νέα» τράπεζα θα μπορεί να προχωρά σε εταιρικές χορηγήσεις, να αποδέχεται καταθέσεις και να δραστηριοποιείται στην λιανική τραπεζική, ενώ θα εστιάσει και σε αναχρηματοδοτήσεις, αναδιαρθρώσεις και εξαγορές επιχειρηματικών δανείων. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα υποστηριχθεί μέσω τριών βασικών καναλιών: της ανάπτυξης δικτύου καταστημάτων, της κινητής τηλεφωνίας (mobile banking) και της διαδικτυακής τραπεζικής (Online Banking). Φυσικά δεν μιλάμε για κάποια καινούρια στην ουσία τράπεζα, καθώς η Εμπορική Credicom Τράπεζα Α.Ε. ιδρύθηκε το 2003 στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας της Εμπορικής Τράπεζας με το διεθνή χρηματοοικονομικό Όμιλο της Crédit Agricole S.A., με στόχο την ανάπτυξη ενός πρωτοπόρου Τραπεζικού μοντέλου, εξειδικευμένου στην καταναλωτική πίστη. Με βασικό μέτοχο την Atlas Merchant Capital και αφού πέρασε διά πυρός και σιδήρου, η Credicom μετονομάστηκε σε Praxia Bank και είναι έτοιμη να επιχειρήσει στην Ελλάδα.

 

Μετά το καλοκαίρι όσοι ενδιαφέρονται θα διεκδικήσουν άδειες για την δημιουργία εμπορικών τραπεζών που θα δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών. Προφανώς η τελευταία κίνηση εξαγοράς της Marfin Bank Romania (MBR) από την οικογένεια Βαρδινογιάννη εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια. Η διαφαινόμενη αλλαγή στα capital controls, που θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες να δύνανται να ανοίγουν εκ νέου τραπεζικούς λογαριασμούς, έρχεται την ίδια στιγμή που υπάρχει ένα νέο ξεκίνημα στον τραπεζικό χώρο. Η Τράπεζα της Ελλάδος πέραν των γνωστών τραπεζών έχει δώσει και άλλες δύο τραπεζικές άδειες στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι της IBG και η δεύτερη είναι της Credicom, όπως ήδη αναφέραμε.

Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και δεν πρόκειται να σωθεί όσοι πλειστηριασμοί και να γίνουν. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η διαπλοκή και για αυτό προωθεί νέες τράπεζες ως δήθεν «καθαρές» οι οποίες έρχονται να ολοκληρώσουν το έργο των προηγουμένων. Καλούνται να εξαπατήσουν τους πολίτες προκειμένου αυτοί να καταθέσουν τα 20 δισ. που κινούνται εκτός τραπεζικού συστήματος και τα οποία δεν πρόκειται να ξαναδούν ποτέ οι καταθέτες… Με άλλα λόγια «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Δεν έχει σημασία το όνομα μιας τράπεζας, αλλά οι πρακτικές που χρησιμοποιεί και ο σεβασμός της απέναντι στους νόμους και τον καταναλωτή. Αν ισχύουν αυτά, τότε ας δώσουν το παράδειγμα ο Τσακαλώτος, η Φωτίου, ο Παπαδημούλης  και οι υπόλοιποι μεγαλοκαταθέτες του ΣΥΡΙΖΑ και ας επιστρέψουν από το εξωτερικό τις καταθέσεις τους ύψους πολλών εκατομμυρίων στις εγχώριες τράπεζες. Τολμάνε να το κάνουν ή πιστεύουν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.