Νέες ταυτότητες: Θέμα ημερών ο διαγωνισμός -Τέλος για ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

«Θέμα ημερών» είναι η προκήρυξη από υπ. Προστασίας του Πολίτη για των διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες.

Αυτό γνωστοποίησε από τη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

«Ενιαίος αριθμός που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στις νέες ταυτότητες υπογράμμισε ότι «η ταυτοποίηση των πολιτών είναι μία ευρύτερη στρατηγική. Υπάρχει μία σχετική ευρωπαϊκή οδηγία «eIDAS» την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε σοβαρά στη χώρα μας για να μπορέσουμε να δώσουμε πρόσβαση σε αυτές τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες.

Ως προς αυτό, έχουμε ήδη πει ότι πρώτον θα γενικεύσουμε τη χρήση των κωδικών του Taxisnet για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και θα προσθέσουμε σε αυτό και τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπεται -και έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης- και όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες, ενός αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται και αυτός στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές θα εκδοθούν».

Πιερρακάκης: Ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα από το 2020
Επιπροσθέτως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόσθεσε ότι «με το νέο έτος θα ξεκινήσει να διατίθεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου». «Ετσι, με την κάθε υπηρεσία πλέον να είναι σε θέση να αντλεί ψηφιακά την υπηρεσία της ενημερότητας, διευκολύνουμε σημαντικά πολίτες και επιχειρήσεις από περιττές γραφειοκρατικές ενέργειες» κατέληξε.
\


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/nees-taytotites-thema-imeron-diagonismos-telos-afm-amka