Νέο φορολογικό ν/σ: Σύνδεση αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Η σύνδεση του αφορολόγητου εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος καθώς και των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΜΠΕ, θα περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Διευκρινίζεται ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:

Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.
Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.