Νέο «ντελίριο» Grexit στο διεθνή Τύπο

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκονται για μία ακόμη ημέρα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το κατά πόσο μπορεί να οδηγήσουν σε μία έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

 

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την παραμονή της στο ευρώ» τιτλοφορεί δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times. «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, μετά την αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που πριν από τρία χρόνια μετά βίας υπήρχε στον εθνικό -εκλογικό- χάρτη, τώρα είναι το φαβορί για να σχηματίσει τον πυρήνα της επόμενης κυβέρνησης. Ίσως είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην Ελλάδα στη μεταπολιτευτική ιστορία της», αναφέρει το άρθρο.

 

Και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας οφείλουν την άνοδό τους στη σθεναρή αντίστασή τους στο Μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση το 2012. Κατά το παρελθόν, ο κ.Τσίπρας είχε προωθήσει μία εναλλακτική πολιτική που περιελάμβανε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, αναστολή περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ακόμη και έξοδο από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Τρία χρόνια πριν τέτοιες απειλές προκαλούσαν τρόμο στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. Σήμερα, το τείχος προστασίας που έχει δημιουργήσει η ΕΕ για να περιορίσει την μετάδοση της κρίσης φαίνεται να λειτουργεί. Ενώ οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα εκτοξεύτηκαν, τα αντίστοιχα της Ισπανίας και της Ιταλίας τώρα κυμαίνονται κάτω από το 2%».

 

«Η πιθανότητα της ανόδου στην εξουσία έχει μετριάσει αυτήν την επιθετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατά των προγραμμάτων διάσωσης. ο ίδιος ο κ.Τσίπρας τώρα δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αντί να δηλώνει υπέρ της διαγραφής μέρος του χρέους, μιλά πλέον πιο συγκρατημένα για αναδιαπραγμάτευση (…)», προσθέτει η εφημερίδα.

 

«Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι κάτι περισσότερο από έτοιμη να εξετάσει ένα Grexit, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όντως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να ρισκάρει τηρώντας επιθετική στάση κατά την αναδιαπραγμάτευση του χρέους», σημειώνει το άρθρο.

 

Το αμερικανικό Bloomberg φιλοξενεί με τη σειρά του δημοσίευμα με τίτλο «Όπως πάει η Ελλάδα θα πάει και το ευρώ», τονίζοντας: η «Γερμανίδα Καγκελάριος βλέπει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι στην καλύτερη περίπτωση λανθασμένη και στη χειρότερη επικίνδυνη».

 

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα προβάλλει ως ο μικρότερος οικονομικός κίνδυνος για την υπόλοιπη ευρωζώνη σε σχέση με το 2009, δεδομένου ότι μόλις το 1/5 του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών και ο δανεισμός σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των δανείων που δόθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπη», σύμφωνα με την JP Morgan.

 

«Αν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου φέρουν στο προσκήνιο μία νέα κυβέρνηση η οποία κηρύξει στάση πληρωμών όντως οι οικονομικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι περιορισμένες. Κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η μετάδοση, καθώς και άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη μπορεί να αποχωρήσουν», υπογραμμίζει το πρακτορείο.

 

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph τονίζει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα,ενώ η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος μίας νέας κρίσης καθώς η Αθήνα φέρνει αντιμέτωπους Βρυξέλλες και Βερολίνο.

 

«η ανησυχία είναι ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ρίξει τη μάσκα που καλύπτει όλα αυτά τα προβλήματα, εκθέτοντας την πραγματικότητα ότι η νομισματική ένωση είναι λιγότερο βιώσιμη οικονομικά από ποτέ, περισσότερο χρεωμένη από ποτέ και μόλις ένα βήμα πιο κοντά σε μία ενιαία δημοσιονομική και οικονομική ένωση. Ο κ.Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα».