Νέο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων στο ν/σ για τη Δημόσια Διοίκηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών, αλλά και το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων «με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο», αποτελούν τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ολοκληρώνει και καταθέτει άμεσα τη σχετική μεταρρύθμιση.

Τονίζουν δε ότι με την πρωτοβουλία αυτή «ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού».

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα, καθώς και για προώθηση της αξιοκρατίας και «πλήρους αποκομματικοποίησης» μέσω του νομοσχεδίου.

Καταλογίζουν επίσης σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ότι προώθησαν «ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο», καθώς και ότι «διαμοίρασαν τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβουν».

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές κατηγορούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι ελάχιστες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 «προσπάθησαν να καταστήσουν πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχαν διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».