Νέος διαγωνισμός για το PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Νέο διαγωνισμό για την προμήθεια απεικονιστικού μηχανήματος Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων και Αξονικής Τομογραφίας (PET/CT) προκήρυξε σήμερα, Τετάρτη, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Βασίλη Παπά, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού κρίθηκε αναγκαία αφού «η εταιρεία που, μετά από διαγωνισμό, είχε αρχικά αναλάβει να προμηθεύσει το νοσοκομείο με το PET/CT κηρύχθηκε έκπτωτη λόγω των συνεχών αναβολών της παράδοση του μηχανήματος. Οι συνεχείς αναβολές δημιουργούσαν τον κίνδυνο να μην εγκατασταθεί το μηχάνημα μέχρι το τέλος του χρόνου και να χαθεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ύψους 2.533.000 εκατομμυρίων ευρώ».

Το μηχάνημα έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2014 αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς λόγω περιορισμών που έθεσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σταμάτησε η παραγωγή του μηχανήματος, και ζήτησε παράταση μέχρι το 2016.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπάς η ανάθεση της προμήθειας του μηχανήματος θα γίνει σε 40 μέρες, ενώ ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί το PET/CT είναι έτοιμος. Με την λειτουργία του θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα ή και σε γειτονικές χώρες για να υποβληθούν σε εξέταση. 

Η εξέταση με PET/CT συμβάλει στη διάγνωση του καρκίνου, τη σταδιοποίησή του, τον σχεδιασμό της θεραπείας αλλά και για την πρώιμη ανίχνευση ύποπτων μεταστάσεων.

Στο μεταξύ προχωρούν οι εργασίες για την εγκατάσταση μηχανήματος PET/CT στο «Θεαγένειο», η λειτουργία του οποίου αναμένεται να αρχίσει τον προσεχή Αύγουστο.