Νέος φορολογικός παράδεισος η Ελλάδα;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μόνο ερωτηματικά γεννά η στάση μεγάλη γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, παρουσιάζει ζημίες, αλλά παραμένει στη χώρα. Πρόκειται όπως διαβάζουμε, για τη γνωστή σε όλους Media Markt, τα γνωστά καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών που υπάρχουν σε πολλές ελληνικές πόλεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα λοιπόν, η γερμανική εταιρεία παρουσιάζει ζημίες ύψους 119 εκατ. ευρώ, αλλά συνεχίζει να παραμένει στην Ελλάδα, ενώ άλλοι στη θέση της θα είχαν κλείσει ή θα είχαν μετοικίσει σε κάποια άλλη χώρα με φθηνότερη φορολογία και χαμηλότερα μεροκάματα.

Η γνωστή πολυεθνική που ξεκίνησε τη παρουσία της στη χώρα πριν από 12 χρόνια, επιμένει να παραβρίσκεται στη χώρα, παρά τις μεγάλες απώλειες κερδών που παρουσιάζει. Διαβάζουμε επίσης ότι η εταιρία, για να μην έχει θέματα με το νόμο περί ανωνύμων (2190) θα πρέπει να δείξει ζημίες κάτω των 2 εκ ευρώ αλλιώς θα πρέπει, αν εφαρμοστεί ο νόμος στην Ελλάδα, να κάνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Όπως επισημαίνεται όμως, στο παρελθόν ουδέποτε ενοχλήθηκε παρ ότι είχε σοβαρότερα προβλήματα και λειτουργούσε με άλλο καθεστώς όπου κάθε κατάστημα ήταν και ΑΕ ενώ υπήρχε και άλλη εταιρία που έπαιζε το ρόλο του προμηθευτή. Το 2013 έγινε συγχώνευση 11 εταιριών προέκυψαν μετά τη συγχώνευση ζημίες ύψους 55 εκ ευρώ λόγω εκτάκτων ζημιών 44 εκ. ευρώ.

Ήδη όπως φαίνεται η γερμανική πολυεθνική βρίσκει διάφορα παραθυράκια για να ξεπερνά τα οποιαδήποτε εμπόδια βρίσκονται στο δρόμο της. Αλλά το ερώτημα είναι μήπως περιμένει και κάποιες εξελίξεις; Δεν μπορεί να μην συνδέσει κανείς τη στάση της εταιρείας με τις ανακοινώσεις περί εκπαίδευσης Ελλήνων εφοριακών από συναδέλφους τους στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Μια περιοχής που, σύμφωνα με μελέτες, δεν παρέχει στοιχεία στο κράτος σχετικά με τους καταθέτες της, τους πελάτες της και τη δραστηριότητά της. Οι ίδιες μελέτες έλεγαν ότι η Γερμανία έχει μετατραπεί σε έναν φορολογικό παράδεισο, όπου οι καταθέσεις μπορεί να προέρχονται από διάφορες δραστηριότητες χωρίς να ζητούνται πολλά στοιχεία για τη προέλευσή τους, αλλά δεν υπάρχει και ιδιαίτερα αυστηρός έλεγχος από το κράτος.

Μήπως τελικά ο επόμενος φορολογικός παράδεισος είναι η Ελλάδα;

Σ.Α. / Radio1d.gr