Νέος φωτισμός και υπόγειοι κάδοι στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση των συμβατικών κάδων απορριμμάτων με νέους υπόγειους αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του δημοτικού φωτισμού σε κομβικά σημεία της πόλης.

 

Για την προώθηση των παρεμβάσεων που έχει προγραμματίσει ο κεντρικός δήμος πρόκειται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Jessica”. “Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος μεγάλος της χώρας που επέδειξε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αξιοποιήσει το πρόγραμμα ‘Jessica’. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο απευθύνεται και σε ιδιώτες αλλά κατά κύριο λόγο στους δήμους, δίδοντάς τους τη δυνατότητα να προωθήσουν έργα μεγάλης εμβέλειας, τα οποία επιφέρουν θετικά αποτελέσματα τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά”, επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα “Jessica” είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προχωρά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία υποστηρίζει έργα αστικής ανάπλασης μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων”, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης. Τη διαχείριση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου “Jessica” για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς ενεργώντας ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Jessica”, όπως επισημαίνεται σε σχετική εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, δεν γίνεται δωρεάν επιδότηση, αλλά δίδονται δανειακά κεφάλαια με εξαιρετικά προνομιακά επιτόκια. Συγκεκριμένα μέσω αυτής της διαδικασίας καλύπτεται το 70% της συνολικής επένδυσης. Το 20% καλύπτεται από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 10% από τρίτους μέσω δανεισμού έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον κ. Καπόν οι προτάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για τα έργα που σχεδιάζει να προωθήσει έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά στο πλαίσιο του “Jessica” και απομένουν οι αναγκαίες εγκρίσεις από το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης, θα προκηρυχθούν από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης διεθνείς διαγωνισμοί για την προμήθεια συστημάτων υπόγειων κάδων αλλά και για την ανάθεση του έργου που αφορά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του δημοτικού φωτισμού.

Φώτα χαμηλής κατανάλωσης

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Jessica” ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού σε βασικούς οδικούς άξονες και σε πάρκα της πόλης. “Με το έργο αυτό προβλέπονται η βελτίωση της ενεργειακής διαχείρισης του δικτύου και η μείωση των ενεργειακών δαπανών του δήμου. Παράλληλα οι παρεμβάσεις θα επιφέρουν αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση των περιοχών και των οδικών αξόνων και τελικά βελτίωση του αστικού τοπίου της πόλης”, παρατήρησε ο κ. Καπόν.

Για το συγκεκριμένο έργο η συμμετοχή του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο ύψος των 3,3 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 1,8% και δεκαπενταετή διάρκεια αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου ένα ολοκαίνουργο και σύγχρονο δίκτυο φωτισμού θα αποκτήσει ο παραλιακός άξονας της πόλης, από την πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής. Ακόμη, όπως πρόσθεσε ο κ. Παππάς, φωτιστικά σύγχρονης τεχνολογίας Led, μεγάλης διάρκειας ζωής και χαμηλής κατανάλωσης θα τοποθετηθούν μεταξύ άλλων στα ανατολικά πάρκα της παραλιακής λεωφόρου αλλά και σε πολλούς άλλους κεντρικούς δρόμους, όπως στις οδούς Τσιμισκή, Γ’ Σεπτεμβρίου, Παύλου Μελά, Βασιλίσσης Όλγας, Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη, Ολύμπου, Ανατολικής Θράκης, Παπάφη κ.ά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων η κατανάλωση ενέργειας στις περιοχές επέμβασης θα μειωθεί κατά 50% έως και 60%, ενώ θα μειωθούν σημαντικά και οι δαπάνες συντήρησης των φωτιστικών σε ανταλλακτικά.

Υπόγειοι κάδοι

Το δεύτερο σκέλος της χρηματοδότησης μέσω του “Jessica” αφορά το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων στο ιστορικό κέντρο αλλά και σε κομβικά σημεία στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο έργο η συμμετοχή του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο ποσό των 4,58 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 2% και επίσης δεκαπενταετή διάρκεια αποπληρωμής.

“Με την παρέμβαση αυτή θα είναι δυνατή η παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων -εύκολη συλλογή και διαλογή στην πηγή, βέλτιστες δυνατές συνθήκες υγιεινής, αναβάθμιση της αστικής εικόνας κ.λπ. Παράλληλος στόχος είναι η δραστική μείωση του κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων με την εγκατάσταση υπόγειων συστημάτων προσωρινής αποθήκευσης”, επισήμανε ο Θανάσης Παππάς.

Στο σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται η προμήθεια πλέον των 600 συστημάτων υπόγειων κάδων. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, τα υπόγεια συστήματα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων θα εγκατασταθούν σε συστοιχίες των τριών κάδων, εκ των οποίων ο ένας θα χρησιμοποιείται για την απόρριψη σύμμεικτων απορριμμάτων, ο δεύτερος για υλικά συσκευασίας και ο τρίτος για χαρτί.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία